Tankstations in Spanje staken op 5 en 9 december

door admin
Tankstations in Spanje staken op 5 en 9 december

In dit weekend vallen twee nationale feestdagen: op 6 december is het de Día de la Constitución, de dag van de Grondwet en op 8 december valt de katholieke feestdag Maria Onbevlekte Ontvangenis (Inmaculada Concepción). Omdat deze dag op zondag valt hebben de meeste regio’s de vrije dag naar maandag 9 december verplaatst. Veel mensen in Spanje maken van de gelegenheid gebruik om een lang weekend weg te gaan en velen vertrekken op donderdagmiddag of -avond en keren op maandag weer terug.

De staking van het personeel van de tankstations is uit protest tegen het blokkeren van de nieuwe CAO na meer dan een jaar van onderhandelingen over hogere salarissen en betere arbeidsomstandigheden. Vakbonden zijn verontwaardigd over het feit dat ondanks toenemende verkopen in de afgelopen jaren werknemers hun loon met circa 5 procent hebben zien dalen. Volgens de vakbonden hebben de werkgeversverenigingen in de sector een ‘onbuigzame’ houding getoond. 

Het is niet de enige aangekondigde staking in Spanje. Ook werknemers van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe gaan staken op 5 december, het busvervoer in Madrid staakt op dinsdag 3 en dinsdag 10 december en heeft nog een extra staking aangekondigd van 2 uur op 13 december. Deze staking valt precies samen met de klimaattop COP25 die van 2 tot 13 december wordt gehouden in de Spaanse hoofdstad.

Dit vind je misschien ook leuk