National Geographic tipt Asturië als een van de beste bestemmingen

door admin
National Geographic tipt Asturië als een van de beste bestemmingen

Auteur van het artikel Bruce Schoenfeld verbleef voor verkenning van het gebied een aantal dagen in Asturië en noemde de regio zelfs ‘een van de best bewaarde geheimen van Spanje’. Ver weg van de steden Barcelona en Madrid, maar niet minder aantrekkelijk door het prachtige landschap en een gastronomie van wereldformaat.

Schoenfeld, verrast door de schoonheid van de natuur, beschrijft Asturië als een land op zich, waar het berglandschap en de zee samen een indrukwekkende eenheid vormen. De kronkelwegen door de dalen met de hoge dennenbomen, de eigenaardige rotsformaties en duizelingwekkende hellingen geven hem het idee eerder in Ierland te zijn dan in Spanje.

Oviedo en Gijón

In het artikel besteedt de auteur ook aandacht aan de twee belangrijkste steden van Asturië, Oviedo en Gijón. Opvallend vindt Schoenfeld de eigen, karakteristieke sfeer van beide steden en de inwoners. “Oviedo is, net als veel andere steden die niet aan zee liggen, een conservatieve stad met beleefde, maar niet heel toegankelijke inwoners. Gijón is een havenstad, een arbeidersstad, een stad die toegang biedt tot de zee en openstaat voor nieuwe ideeën” aldus Schoenfeld. In Oviedo zijn een aantal belangrijke preromaanse bouwwerken te bezichtigen zoals de mooie kerk Santa María del Naranco en de bijzondere sculpturen die verspreid staan door de hele stad.   

Geen massatoerisme

Net zoals in de rest van Spanje is ook in de regio Asturië het toerisme in de afgelopen decennia flink gegroeid. Toch heeft deze groei geen negatieve invloed gehad op de schoonheid van het landschap en de steden. Veel is nog verborgen gebleven voor het massatoerisme zoals het mooie plaatsje Ribadesella, de prehistorische grot van Tito Bustillo, Cangas de Onis, bedevaartsoord Covadonga en de indrukwekkende Picos de Europa.

Schoenfeld trof tijdens zijn korte verblijf in Asturië talrijke parels aan die de reis voor hem zeer de moeite waard maakten. Hij eindigt zijn artikel dan ook met de woorden: “Nooit eerder was ik in zo’n indrukwekkend gebied. Ik wil hier niet meer weg”

Dit vind je misschien ook leuk