Nieuwe bewoners van verlaten Spaans dorp geteisterd door bureaucratie

door admin
Nieuwe bewoners van verlaten Spaans dorp geteisterd door bureaucratie

Nu pakken zich donkere wolken samen boven hun gehucht Barchel in het binnenland van de provincie Valencia. De nieuwe inwoners hebben diverse aanklachten gekregen en boetes ontvangen voor onder meer ‘illegaal watergebruik’ en voor ‘oneigenlijke toeëigening en illegale bezetting van onroerend goed’. Deze boetes brengen hun project serieus in gevaar.

De dertien jongeren waren op zoek naar een andere levensstijl, ver weg van de consumptiemaatschappij, het individualisme, saaie dagelijkse routine, afhankelijkheid van geld en werk en een zelfvoorzienend leven in overeenstemming met de natuur. Deze vonden ze in de streek Los Serranos, een van de meest bergachtige in de provincie Valencia.

Het is een verlaten gebied waar de belangrijkste activiteit de landbouw en veeteelt is. Er liggen veel gehuchten, waarvan de meeste verlaten zijn, zoals ook het geval was met Barchel. Oorspronkelijke inwoners trokken naar de grotere plaatsen in de buurt en lieten het ‘platteland’ vrijwel leeg achter. Met het vertrek van de inwoners verdwenen ook voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en belangrijke zaken zoals winkels en banken.

Barchel ligt vlakbij de kloof Tiero, een waterrijk gebied, wat het gemakkelijker maakte om er te gaan wonen, ondanks dat het dorp alleen bereikbaar is via een onverharde weg. Bij het naderen van het dorp is het eerste wat in het oog springt volgens de krant El Salto een spandoek met daarop de tekst ‘Herbevolken verlaten dorp is geen misdaad’.

In het dorp liggen zes huizen rond een stroompje dat water uit de bergen brengt. De oorspronkelijke eigenaren van de huizen, of liever ruïnes, gaven – zo zeggen de nieuwe bewoners – toestemming voor gebruik ervan zonder de betaling van huur en zonder specificatie van enige termijn.

Nu leven de 13 inwoners er grotendeels zoals de dorpelingen dat een eeuw geleden ook deden. Ze bewerken hun grond op duurzame wijze en verzorgen hun vee. Ze leven van een groentetuin en houden kippen en geiten. Ze maken gebruik van zonne-energie, renoveerden de huizen met lokale en natuurlijke materialen en gebruiken het beschikbare water op zeer efficiënte manier. Beslissingen worden gezamenlijk genomen en in geval van conflicten wegen alle stemmen gelijk. 

Bedreigingen

Dit nieuwe leven wordt nu bedreigd door de bureaucratie. In maart kwam de eerste boete binnen ‘wegens onttrekken van water aan de stromen en beken in Barchel zonder de daartoe vereiste vergunningen’. De boete is afkomstig van de Hydrografische Confederatie van Júcar die vindt dat de inwoners van Barchel de Waterwet overtreden. Ondanks dat ze niet over een vergunning beschikken, zijn de jongeren van mening dat ze het water op zeer verantwoorde en ecologische wijze gebruiken om hun herbevolkingsproject te doen laten slagen en om de gemeenschap zelfvoorzienend te laten zijn. Ze wijzen er ook op dat het stroompje water bij het dorp verloren was gegaan als zij het niet in beheer hadden genomen. 

Illegale onteigening

Vervolgens kwamen er aanklachten van de oorspronkelijke eigenaren van de woningen in het dorp die de nieuwe dorpelingen beschuldigen van ‘oneigenlijke toeëigening en illegale bezetting van onroerend goed’. Tegen deze aanklachten gingen de jongeren in beroep omdat ze ingingen tegen de oorspronkelijke afspraken van 6 jaar geleden. Het vonnis is voor hen niet positief. Enkele van de gebouwen in het dorp kunnen worden ontruimd en de bewoners daarvan moeten een boete betalen.

Daarom hebben de nieuwe Barchelians (zoals ze zichzelf en hun project noemen) verschillende media opgezocht om hun verhaal en de bedreiging van hun project wereldkundig te maken. Ze willen graag dat mensen zien dat het mogelijk is om in het leeggelopen binnenland van Spanje een nieuw, duurzaam en waardevol leven op te bouwen. Wat zij doen gaat volgens hen de twee belangrijkste gevolgen van het kapitalistische systeem tegen: de ontvolking van het binnenland en de klimaatverandering. De dorpelingen wachten nu gespannen af wat er gedaan wordt met hun project in het licht van de beloftes van de Spaanse overheid om de ontvolking van het Spaanse binnenland te voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk