Stofwolk uit Afrika leidt tot activering vervuilingsprotocol in Valencia

door admin
Stofwolk uit Afrika leidt tot activering vervuilingsprotocol in Valencia

Dit schrijft persagentschap Europapress. Met name ‘de meest gevoelige personen’ krijgen het advies om geen fysieke activiteiten buiten te verrichten en binnen te blijven. Deze mensenmoeten in geval van beginnende ademhalingsproblemen een klinisch masker gebruiken en als het ongemak acuut aanhoudt, is het advies om naar een ziekenhuis of gezondheidscentrum te gaan. 

Het gaat om het protocol voor fijnstof waarvan de laatste dagen een steeds hoger niveau is waargenomen. Fijnstof een verzamelnaam voor heel kleine deeltjes die in de lucht zweven. Het is een vorm van luchtvervuiling. Vaste en vloeibare stofdeeltjes, as, roet, metaaldeeltjes, cement of stuifmeel, verspreid in atmosfeer met een diameter die varieert tussen 2,5 en 10 µm (1 micrometer komt overeen met een duizendste van 1 mm). 

De afgelopen dagen is het dagelijks gemiddelde de 50 g/m PM10 overstegen op de meetstations Molí del Sol en Pista de Silla. De oorzaak hiervan wordt gezocht in de storm Gloria die de afgelopen week over het oosten van Spanje trok. Deze was afkomstig uit Noord-Afrika en trok eerder over Marokko, waardoor er in de woestijn daar een stofwolk ontstond die zich met de wind langzaam naar het westen van de Middellandse Zee verplaatste en nu boven de Spaanse oostkust is terechtgekomen. Dit zal een aantal dagen kunnen duren.

Dit vind je misschien ook leuk