Spanje krijgt flexibele stroomtarieven met daluren en spitsuren

door admin
Spanje krijgt flexibele stroomtarieven met daluren en spitsuren

Energieleveranciers krijgen tot november dit jaar de tijd om de elektriciteitsmeters, de facturatie en de energiecontracten aan te passen aan de nieuwe tariefvoering. Er is nog geen concrete datum gegeven per wanneer de flexibele tarieven in zullen gaan.

Spitsuren met hoog tarief, daluren met laag tarief

Voor consumenten die een energiecontract hebben bij een leverancier in de gereguleerde markt, dat wil zeggen consumenten met het PVPC-tarief voor laag energieverbruik, zullen er drie nieuwe tarieven komen die zijn verdeeld in spitsuren, daluren en de uren daarbuiten. Voor consumenten die hun energie krijgen via een leverancier uit de vrije energiemarkt is het raadzaam de verschillende aanbiedingen van de maatschappijen goed met elkaar te vergelijken.

Met de invoering van de flexibele tarieven wordt stroom duurder binnen de spitsuren, dat is tussen 10:00 en 14:00 uur en tussen 18:00 en 22:00 uur. Het goedkoopst is het stroomgebruik in de daluren tussen 24:00 en 08:00 uur. Voor de uren tussen 08:00 en 10:00 uur en van 14:00 tot 18:00 uur geldt een middentarief. Voor inwoners van Ceuta en Melilla zal dit schema een uur later ingaan. In het weekend en op feestdagen geldt de hele dag het dalurentarief.

Tot nu kon een contract worden afgesloten voor een bepaalde hoeveelheid kW, bijvoorbeeld 2.3 kW; 3.45 kW; 4.6 kW etc. Met ingang van de flexibele stroomtarieven kan de hoeveelheid energie aangepast worden aan de verschillende dagdelen. Het is bijvoorbeeld raadzaam om voor het opladen van elektrische auto’s of andere dingen die veel stroom verbruiken, in het contract het aantal kW in de daluren tussen 24:00 en 08:00 uur te vergroten.

Dit vind je misschien ook leuk