Museo Reina Sofía bezig met voorbereidingen Picasso-tentoonstelling

door admin
Museo Reina Sofía bezig met voorbereidingen Picasso-tentoonstelling

De laatste keer dat het museum een tentoonstelling aan de beroemde Spaanse schilder wijdde was in 2017. Daarin stond zijn meesterwerk Guernica en het proces dat voorafging aan de voltooiing daarvan centraal. Guernica, dat het Duitse bombardement in 1937 op de Baskische stad Guernica symboliseert, wordt beschouwd als Picasso’s belangrijkste werk. Omdat Picasso het hart vormt van het Reina Sofía museum, is de directie voornemens om elke drie jaar een tentoonstelling aan deze in Málaga geboren schilder te wijden.

Keerpunt in moderne kunst

De aankomende tentoonstelling verhaalt over de zomer van 1906 die Picasso doorbracht in het dorp Gósol in de Noord-Spaanse provincie Lerida. In deze periode liep Picasso vooruit op de kunststroming die later het kubisme zou heten. Volgens Rosario Peiró, hoofd collectiebeheer van het museum, is niet eerder onderzoek gedaan naar deze zomermaanden die Picasso in Gósol doorbracht. Terwijl deze zomer van fundamenteel belang is geweest voor de ontwikkeling van de moderne kunst over het algemeen. Hier legde Picasso de basis voor zijn iconische werk Les Demoiselles d’Avignon dat hij in 1908 voltooide en gezien wordt als het eerste kubistische werk uit moderne kunst van de twintigste eeuw. Hij was de schilder die als eerste het roer drastisch om durfde te gooien en vooropliep in een stroming waarbij velen zich later aan zouden sluiten.   

Het verblijf in Gosól is voor Picasso een belangrijke periode geweest. “Gosól is een wonder. Hier te zijn, in de bergen, in deze onvoorstelbaar zuivere lucht, boven de wolken en omgeven door zulke aardige mensen”, schrijft zijn toenmalige partner Fernande Olivier in haar memoires. Uit deze memoires kan worden opgemaakt dat het paar hier heel gelukkig was en Picasso in deze maanden veel heeft geschilderd. Hoeveel precies, kan niet worden vastgesteld omdat het paar zich op deze reis verplaatste met een ezel en het daarom naar alle waarschijnlijkheid niet over honderden exemplaren kan gaan.  

Op de tentoonstelling zullen zo’n 80 werken (schilderkunst, tekeningen, beeldhouwwerken en documenten) te zien zijn waarvan de bevestiging voor uitleen nog maar gedeeltelijk bevestigd is. Veel werken uit deze periode moeten uit vooraanstaande musea uit New York komen.

Meer aandacht voor Picasso

Het museo Reina Sofía heeft Guernica, maar beschikt verder niet over een grote Picasso-collectie. Toch vindt de directie dat het museum meer aandacht moet geven aan deze schilder. Vóór de tentoonstelling in 2017 werd voor het laatst in 2001 een tentoonstelling aan Picasso gewijd. Hiervoor werden destijds meer dan 680 duizend bezoekers geregistreerd. Met aandacht voor Picasso’s kubisme in de aanstaande tentoonstelling, wil het Reina Sofía een nieuwe traditie introduceren en meer aandacht aan deze veelbetekenende kunstenaar geven.

Dit vind je misschien ook leuk