Organisaties en burgers Spanje verwerpen wetgeving reguleren varkensindustrie

door admin
Organisaties en burgers Spanje verwerpen wetgeving reguleren varkensindustrie

Jarenlang dringen milieuorganisaties aan op maatregelen vanuit de Spaanse overheid om de problemen die de groeiende varkensindustrie veroorzaakt op het platteland, voor het milieu en de mensen een halt toe te roepen. Het nieuwe decreet was afgelopen 13 februari te lezen in het BOE, het Spaanse staatsblad, en dient om de varkensindustrie te reguleren.

Zorgen milieuorganisaties en bevolking onvoldoende gehoord

Na de publicatie van het decreet lieten verschillende milieuorganisaties, zoals Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/Birdlife, het wereldnatuurfonds Spanje en Food & Water Action weten dat zij als milieuorganisaties en de burgers in Spanje onvoldoende zijn gehoord bij het opstellen van het koninklijk decreet.

De exponentiële groei van de varkensindustrie heeft gezorgd voor vele burgerinitiatieven door heel Spanje die zijn aangesloten binnen de overheidscoördinatie Stop Ganadería Industrial. Samen met de eerdergenoemde milieuorganisaties, beschouwt Stop Ganadería Industrial het als een gemiste kans van de Spaanse regering dat er in het decreet niets is opgenomen over het structureren en binnen de perken houden van de groei van de industriële varkenssector. Al jaren laten milieuorganisaties weten bezorgd te zijn over de ongecontroleerde groei van de varkensindustrie. De organisaties benoemen de ernstige gevolgen van de industriële varkenssector voor het milieu en de bevolking:

Industriële bedrijven concurreren zelfstandige varkensboeren weg

Tussen 2013 en 2018 zijn er miljoenen varkens in Spanje bijgekomen en het aantal geslachte dieren loopt op tot inmiddels 52,4 miljoen varkens per jaar. In deze periode is de export van varkensvlees vanuit Spanje met 60 procent toegenomen. Deze exponentiële groei is de wijten aan grote industriële bedrijven die in de plaats zijn gekomen van zelfstandige kleine en middelgrote varkenshouderijen.

Spanje voldoet niet aan Europese wetgeving uitstoot broeikasgassen

De sterke groei van de varkenspopulatie zorgt ervoor dat Spanje niet kan voldoen aan de Europese wetgeving voor bijvoorbeeld de uitstoot van ammoniak. De veehouderij is verantwoordelijk voor 67 procent van de uitstoot van broeikasgassen waarvan de varkenshouderijen een aandeel hebben van 22 procent van deze uitstoot.

Industriële varkenshouderij verantwoordelijk voor slechte waterkwaliteit

Het op export gerichte model van de varkensindustrie in Spanje heeft ernstige gevolgen voor de waterkwaliteit. Tientallen dorpen zitten zonder drinkwater en er is sprake van verontreiniging van het grondwater door nitraat in de gebieden waar varkenshouderijen zijn gevestigd. De huidige hydrologische plannen (2021-2027) hebben de slechte kwaliteit van het water aan het licht gebracht, wat grotendeels te wijten is aan de industriële veeteelt.

Maatregelen onvoldoende voor inperken groei varkensindustrie

De minimale maatregelen die de Spaanse regering met dit decreet regelt om de uitstoot van ammoniak te beperken, het mestbeheer te verbeteren en industriële bedrijven te reguleren zijn volgens milieuorganisaties onvoldoende om de groei van deze bedrijven in te perken. Volgens organisaties moet de Spaanse industriële varkensindustrie nodig gereorganiseerd worden en moet het aantal varkens drastisch naar beneden worden gebracht.

De organisaties eisen een voorlopig verbod op nieuwe industriële veeteeltbedrijven en hebben gevraagd om een openbaar debat om samen een duurzaam model op te stellen dat rekening houdt met de huidige klimaattoestand.

Dit vind je misschien ook leuk