Spaans ministerie van Cultuur reserveert budget voor vrouwelijke filmregisseurs

door admin
Spaans ministerie van Cultuur reserveert budget voor vrouwelijke filmregisseurs

Spaanse filmregisseurs weten er alles van: een film maken vergt niet alleen de nodige artistieke inspanning, maar het project moet ook financieel haalbaar zijn. Vrouwelijke filmregisseurs hebben het in dat opzicht zelfs nog een stukje moeilijker. Om daar verandering in te brengen, zal de budgetverdeling gewijzigd worden en gaat 35% van het budget voor filmkunst naar vrouwelijke regisseurs.  

De wijziging gaat dit jaar al in voor de productie van korte films, lange low-budget films, filmdebuten en niet-commerciële films. Vanaf 2021 zal ook het budget voor lange films worden verruimd.  

Inclusiviteit

Minister José Manuel Rodríguez Uribes heeft maatschappelijke inclusiviteit als hoogste prioriteit in zijn beleidsplan staan. “Het zijn de vrouwen die het meest en het intensiefst actief zijn in de artistieke wereld, het zijn de vrouwen die de meeste boeken lezen, en toch komen de gegevens over het intellectuele eigendom niet met dit feit overeen”, aldus Rodríguez Uribes. In de loop van het jaar zullen de eerste resultaten bekend worden van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Observatorio de Igualdad de Género (Observatorium voor Gendergelijkheid) dat vorig jaar van start ging. Op basis van deze resultaten zal de minister een actieplan opstellen voor het bevorderen van gendergelijkheid binnen de artistieke industrie.

Grote plannen

De minister van Cultuur heeft grootse plannen voor de komende regeerperiode, eerder gaf hij bij het aantreden in zijn functie al aan dat cultuur en sport “zielverheffende” overheidsaangelegenheden zijn. Zo sprak hij onder andere over het lovende initiatief voor de verbouwingsplannen van het Sabatinigebouw van het Reina Sofía museum in Madrid van zijn voorganger, waarmee zo’n 2,6 miljoen euro gemoeid is, en de opening van een Nationaal Centrum voor Stimulering van de Danskunst en een Nationaal Danstheater. De minister heeft onder andere ook grote plannen voor culturele initiatieven in de dunbevolkte rurale gebieden van Spanje en heeft hij 2,5 miljoen euro gereserveerd voor de ontwikkeling van videogames, financiële steun voor boekhandelaren en voor boekvertalingen.

Kritiek vanuit oppositie

Aan plannen ontbreekt het de minister niet, aan concrete data en investeringsbedragen vooralsnog wel, wat bij de oppositie in de Tweede Kamer voor enige weerstand heeft gezorgd. Deze heeft de minister eraan herinnerd dat er binnen zijn werkveld ook aandacht moet zijn voor onder andere theater, de btw-bedragen binnen de kunst en voor de stierenvechterskunst. Dit laatste is een lastig punt voor de minister omdat hij geen fan is van het stierenvechten en het dierenbelang niet wil schaden, maar tegelijkertijd gehoor moet geven aan de wetgeving. Als laatste vindt de oppositie dat het sportgedeelte van zijn ministerie onderbelicht blijft met zoveel aandacht voor cultuur.

Dit vind je misschien ook leuk