Spaanse slimmigheden om huisarrest te omzeilen

door admin
Spaanse slimmigheden om huisarrest te omzeilen

Ze maken daarbij listig gebruik van de paar uitzonderingen die er zijn gemaakt, zoals de hond uitlaten, boodschappen doen of een hulpbehoevende verzorgen. Zo werden op de verhuur- en verkoop-app Wallapop honden te huur aangeboden, zodat de potentiële huurder toch even gerechtvaardigd een blokje om kan om ‘zijn hond uit te laten’. De prijzen voor een huurhondje variëerden, maar hier en daar liepen ze op tot 50 euro per dag. 

Een andere strategie van sportfanaten die hun fitheid willen behouden is te gaan rennen met hun hond of al rennend met een boodschappentas over straat gaan. Een andere veelgeziende ’truc’ is om te gaan wandelen met al dan niet een gevulde boodschappentas om zodoende altijd een excuus te hebben dat je op straat bent. Andere mensen wandelden lange afstanden met hun hond en deden dus veel meer dan even een blokje lopen om hun viervoeter hun behoeftes te laten doen. Ook circuleren er foto’s op sociale mediakanalen van Spanjaarden die met andere dieren, bijvoorbeeld een schildpad, aan de wandel zijn en zelfs eentje die zich met een knuffelhond op straat waagde.

Deze voorbeelden hebben ertoe geleid dat de burgemeester van Madrid zijn burgers heeft opgeroepen om toch vooral geen misbruik te maken van de mogelijkheid om huisdieren uit te laten. ‘Het is logisch dat een dier naar buiten moet, maar doe dat zo kort mogelijk en blijf zo dicht mogelijk bij huis’, aldus José Luis Martínez Almeida. Ook wees hij erop dat het niet toegestaan is om tijdens het uitlaten van je viervoeter gesprekken aan te knopen met andere hondenbezitters op straat. Het devies is nog steeds om minimaal twee meter afstand te houden. 

Volgens de Madrileense burgemeester bevindt de regio Madrid zich in een extreem gecompliceerde situatie en moeten ‘mensen gewoon binnen blijven’. Hij benadrukte dat ‘elke niet gerechtvaardigde aanwezigheid buitenshuis roekeloos is’. Het voldoen aan de normen en regels rond het huisarrest en de lockdown van het land is ‘het grootste eerbetoon dat burgers kunnen geven aan de getroffenen door het virus en het zorgpersoneel, veel meer dan je balkon opgaan en voor hen klappen’, aldus Almeida.

Madrid is een stad met veel honden. Volgens de gemeente stonden er in 2018 280.000 honden geregistreerd. 

Dit vind je misschien ook leuk