Update coronavirus op dag 11 van de lock down in Spanje

door admin
Update coronavirus op dag 11 van de lock down in Spanje

Het aantal besmettingen in het land nam toe met 17 procent. Het protocol in Spanje is nog steeds dat er pas een test wordt afgenomen als mensen al ziek zijn. Volgens een grafiek in de Financial Times heeft Spanje de stijlstecurve wat het aantal doden betreft in de wereld. Het aantal dodenverdubbelt elke twee dagen. 

Volgens het ministerie van Gezondheidszorg bevindt Spanje zich met 47.610 besmettingen ‘zeer dicht’ bij de piek van besmettingen.

Minister Illa van Volksgezondheid bevestigt dat 5.400 zorgprofessionals zijn besmet. Dat is 13,6 procent van het totaal aantal vastgestelde besmettingen in Spanje.

Spanje heeft een overeenkomst met China om voor 432 miljoen euro aan beschermend materiaal voor de gezondheidszorg te kopen. Het gaat onder meer om 550 miljoen maskers, 955 zuurstofapparaten en 5,5 miljoen snelle tests.

De Vereniging van Artsen in Madrid heeft de regionale regering van Madrid gedagvaard en eist onmiddellijke levering van beschermende uitrusting tegen coronavirus, binnen 24 uur: jassen, maskers, FFP2, plastic glazen, enz. “Om hun werk onder minimale veiligheidsomstandigheden uit te voeren en niet geïnfecteerd te raken door patiënten of het risico dat zij lopen te vergroten en de verspreiding van de ziekte te voorkomen”. Een rechter in Madrid gaf dit verband de president van de regio Madrid 24 uur de tijd om de beschermende materialen te leveren, maar deze uitspraak werd vervolgens door het hooggerechtshof verworpen.

Premier Sánchez wil samen met de Franse president Macron en de Italiaanse premier Conte een front vormen om anti-crisismaatregelen te eisen tijdens de EU-top. Ook Portugal en Griekenland sluiten zich bij dit zuidelijke front aan. Opvallend is dat Nederland het sterkst van alle Noord-Europese landen tegen een eventueel anti-crisisplan van de EU is. Gedacht wordt aan een gemeenschappelijk schuldinstrument. Er moeten ambitieuze maatregelen genomen worden om de zuidelijke economieën te steunen.

De Spaanse bank heeft in dit verband al gewaarschuwd dat de landen met minder ruimte op hun begroting het erg moeilijk gaan krijgen zonder hulp van Europa.

Het Spaanse parlement heeft ingestemd met het voorstel van de regering om de noodmaatregelen met vijftien dagen te verlengen tot en met 12 april.

Op woensdag maakte minister Marlaska van Binnenlandse Zaken bekend dat er in Spanje 926 mensen zijn gearresteerd en 102.000 boetes zijn uitgedeeld vanwege het overtreden van de regels tijdens de noodtoestand die sinds maandag 16 maart van kracht is.

Vox eist dat er een einde komt aan de gratis gezondheidszorg voor illegaal in Spanje verblijvende immigranten tijdens de noodtoestand. Mensen zonder verblijfsvergunning moeten hun eventuele coronatest zelf betalen.

Gevangenen in zes Spaanse gevangenissen zijn begonnen met het maken van beschermende gezichtsmaskers op het moment dat de eerste gevangene in Spanje is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Het gaat om een gevangene in de Estremera gevangenis in Madrid.

Een rechter gaat onderzoeken of er sprake is van een delict bij het toestaan van de massale manifestaties die op 8 maart ter gelegenheid van de internationale vrouwendag hebben plaatsgevonden op een moment dat er al coronabesmettingen in Spanje waren en experts al hadden gewezen op het risico van grootschalige samenkomsten.

De Spaanse regering heeft alle voorraden in Spanje van het medicijn hydroxychloroquine in beslag genomen om de levering ervan aan ziekenhuizen om Covid-19 te behandelen te garanderen.  

De Spaanse vicepremier Carmen Calvo is positief getest op het coronavirus. Zij werd drie dagen geleden opgenomen in een ziekenhuis in Madrid met ademhalingsproblemen.

Warenhuisketen El Corte Inglés heeft woensdag een collectieve ontslagregeling aangevraagd voor 25.900 werknemers. In totaal werken 90.094 mensen voor El Corte Inglés. Alle winkels van de groep zijn dicht behalve de supermarkten. Alle werknemers die deze ERTE betreft krijgen 100 procent salaris gegarandeerd via regelingen vanuit de overheid voor bedrijven die als gevolg van de noodtoestand direct moesten sluiten.

Dit vind je misschien ook leuk