Online expositie: Amerikaanse planten die Spaanse keuken voorgoed veranderden

door admin
Online expositie: Amerikaanse planten die Spaanse keuken voorgoed veranderden

Hoewel de koninklijke botanische tuin in Madrid voor publiek is gesloten vanwege het coronavirus, kunnen geïnteresseerden toch een bezoek brengen aan de tuin. Helaas niet in het echt vanwege de noodtoestand in Spanje, maar wel vanuit de luie stoel. De virtuele expositie is te bekijken via de website van Europeana.

Europeana toont de schatten van diverse culturen

De tentoonstelling bestaat uit verschillende hoofstukken waarin aandacht wordt besteed aan de voornaamste eetbare planten uit Amerika die het dieet van Europeanen voorgoed hebben veranderd. Europeana is het digitale platform die de culturele sector en het erfgoed van Europa ondersteunt door de schatten binnen Europese musea, galerijen, bibliotheken en archieven digitaal tentoon te stellen.

Planten die eetgewoontes in Spanje veranderden

In de expositie worden bezoekers meegenomen in de wereld van eetbare planten en andere voedingsmiddelen uit Amerika die de Europese, Aziatische en Afrikaanse keukens hebben verrijkt. Planten die een enorme impact hebben gehad op de cultuur, economie en politiek in Spanje en daarbuiten. Planten en voedingsmiddelen die Europa nooit hadden bereikt als Columbus zijn ontdekkingsreis naar Amerika niet had gemaakt.

Papaja’s, tomaten, chilipepers, aardappelen, cassave, cacao, paprika, vanille, ananas, noten, mais en vele andere grondstoffen hebben de eetgewoontes van vele landen in Europa veranderd. Als Columbus deze grondstoffen niet mee had genomen vanuit Amerika dan had onze voeding er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Tot het eind van de 18e eeuw werden in de Zuid-Europese landen nooit tomaten gegeten, iets wat in Spanje op dit moment niet meer voor te stellen is.

Mediterraans dieet een van gezondste diëten ter wereld

Met het verloop van de tijd werden sinds het eind van de 15e eeuw steeds meer voedingsmiddelen geaccepteerd in onze keuken. De komst van onder andere tomaten, chilipepers, paprika’s, cacao en mais zorgde voor een verandering in het eetpatroon van Spanjaarden en andere Europeanen. Mede dankzij de Amerikaanse planten is het Mediterraanse dieet ontstaan, wat – volgens verschillende onderzoeken – een van de gezondste diëten ter wereld blijkt te zijn vanwege de gezonde balans tussen granen, groenten en fruit.

Koninklijke botanische tuin Madrid

De koninklijke botanische tuin is het onderzoekscentrum van de wetenschappelijke onderzoeksraad in Spanje en – verdeeld over zeven grote secties – zijn er zo’n 90.000 soorten planten en 1.500 bomen uit Amerika, Europa en uit het gebied van de Stille Oceaan te zien.

Dit vind je misschien ook leuk