Ontdek thuis een onbekende kant van Madrid

door admin
Ontdek thuis een onbekende kant van Madrid

De oorsprong van de stad Madrid voert terug naar de negende eeuw, de tijd van de Moorse bezetting in Spanje. Een emir uit Cordoba stichtte de stad als een kleine militaire nederzetting. Twee eeuwen lang, tot 1085, bleef de stad onder Moors gezag. Madrid is de enige Europese hoofdstad die gesticht is door machthebbers uit de Arabische wereld, en dankt zijn naam dan ook het Arabisch woord Mayrit, dat waterbron of watergang betekent. Toch staat Madrid niet, zoals bijvoorbeeld Granada of Córdoba, bekend om zijn Moorse verleden.

Leestip: Bijzondere mysteries in Madrid

Het eerste Moorse verdedigingswerk werd gebouwd waar nu het Koninklijk Paleis staat, een strategisch gekozen punt, wat goed te begrijpen is met het weidse uitzicht vanaf de catedral de la Almudena over Casa de Campo, een gebied van meer dan 17 vierkante meter ten zuidwesten van het centrum van Madrid. Mayrit was destijds een kleine medina (oud deel van een Arabische stad) waar door de smalle, slingerende en steile straatjes met huizen Arabische klanken klonken en ezeltjes liepen met watervracht. Overblijfselen uit deze periode zijn nu virtueel te bezichtigen in het Museo de San Isidro.

Als straks alle deuren weer open gaan, is een fysiek bezoek aan het parque Mohamed I een aanrader, met de bijzondere, 120 meter lange Arabische gordijngevel. Of de parkeerplaats van de Plaza de Oriente, waar de resten van een Moorse uitkijktoren uit de elfde eeuw verborgen liggen. Ook interessant is de toren van de kerk San Nicolás die onmiskenbaar van Moorse oorsprong is.

Waterkanaalsysteem

Geheel aan het oog onttrokken, ligt onder het Madrileens asfalt een 124 kilometerlang waterkanaalsysteem dat door de Arabieren uit Perzië mee was gebracht naar het negende eeuwse Mayrit. De grote waterreserves die in dit systeem voorhanden waren, zouden in 1561 de aanleiding zijn voor Filips II om hier de hoofdstad van Spanje te vestigen. Het watersysteem is tot het begin van de twintigste eeuw in gebruik gebleven. Een deel van het waterkanaal, Amaniel, dat in 2018 is gerestaureerd, is te zien op een video van de Gemeente Madrid. Als de noodtoestand voorbij is straks, kan ook de binnenkant onder begeleiding van een gids worden bezichtigd.

Spookstation

Het is een legende in Madrid: het voormalige station Chamberí van metrolijn 1, gelegen tussen de stations Iglesia en Bilbao. Lijn 1 was de eerste en destijds enige metrolijn die werd geopend in 1919 en bestond uit acht stations die Sol verbond met Cuatro Caminos. Het huidige metronetwerk heeft inmiddels meer dan 300 stations. Op 22 mei 1966 ging station Chamberí dicht en raakte vervolgens liefst vier decennia in de vergetelheid. In 2008 werd besloten het station weer te openen als museum, waar nog de oorspronkelijke architectuur van Antonio Palacios bewaard is gebleven. Palacios ontwierp de eerste metrostations in Madrid met prachtige witbetegelde wanden om de ruimte een lichte uitstraling te geven. De antieke kassa is behouden gebleven en op het nog oorspronkelijke perron prijken keramische reclameborden uit de jaren ’20, de tijd dat het fenomeen metro door de mens werd ontdekt. Later zouden Madrilenen hier hun toevlucht zoeken en doodsangsten uitstaan tijdens de bombardementen in de Burgeroorlog. Het beroemde Andén Cero (perron nul) is virtueel te bekijken.

Parque del Buen Retiro

Nu even niet, maar straks kan er weer volop genoten worden van het Madrileens stadpark Retiro, dat dateert uit 1632 en meer dan 15 duizend bomen telt. Van de rozentuin La Rosaleda, de Franse Parterre, de bootjesvijver Campanillas, het Palacio de Cristal en van de Andalusische tuinen van Cecilio Rodríguez. Het monument van de Spaanse koning Alfonso XII uit 1922, gelegen tegenover de grote vijver, is een van de meest gefotografeerde monumenten van de stad. Totdat de 18 ijzeren toegangspoorten tot het park weer zullen openen, kan op Vivir los Parques vast een bezoek worden gebracht. Op deze website kunnnen in 3D 13 verschillende historische groene zones uit de Spaanse hoofdstad worden bezocht.

Sixtijnse kapel in het klein

Midden in de stadswijk Malasaña staat het kerkje San Antonio de los Alemanes dat dateert uit 1624. Het bijzondere kerkje wordt versierd met liefst 1500 vierkante meter aan fresco’s van herderstaferelen, cherubijnen en heiligen rondom de Heilige Antonius van Padua die het kindje Jezus ontvangt uit de handen van de maagd Maria. Het interieur van de kerk doet denken aan de Sixtijnse Kapel in het klein. De belangrijkste schilderingen zijn van de hand van Carreño en Francisco Rizi. In 1690 is er wegens waterschade een fraaie restauratie uitgevoerd door Luca Giordano. Bekijk hier het interieur van het mooie kerkje San Antonio de los Alemanes.

Dit vind je misschien ook leuk