Werklozen in Spanje mogen nog tot eind september seizoenwerk doen

door admin
Werklozen in Spanje mogen nog tot eind september seizoenwerk doen

Deze maatregel was al vanaf begin april van kracht, maar zou op 30 juni eindigen. In de ministerraad van vandaag wordt besloten over een verlenging tot eind september, als de oogsttijd eindigt. Met dit tijdelijke landbouwdecreet voorzag de regering dat 75 duizend arbeidskrachten een helpende hand zouden bieden bij de fruitoogst, wegens een groot tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de reisrestricties door Covid-19.

Het gaat dus om werklozen en migranten die in de directe omgeving van fruitplantages wonen, wat gedefinieerd is als binnen een omtrek van maximaal 80 kilometer, binnen de grenzen van de autonome regio. Om het voor de werklozen waarvoor de maatregel bedoeld is aantrekkelijk te maken, mag het seizoenswerk worden uitgevoerd met behoud van de uitkering. De maatregel is bedoeld voor alle migranten met een eindigende werkvergunning in juni, die met het seizoenswerk verlengd wordt tot eind september. 

Minder nodig dan verwacht 

Begin al april al, toen dit landbouwdecreet werd aangenomen, heeft de minister van Landbouw laten weten dat voor de oogst tot eind juni geen 75 duizend extra mensen nodig waren, maar hooguit de helft daarvan. Bovendien rijpte het fruit door de weersomstandigheden van dit jaar later dan normaal, waardoor er in de eerste oogstmaanden nog niet geoogst kon worden. Volgens de minister is er eind april geen enkele fruitoogst verloren gegaan door een tekort aan arbeidskrachten. Ook de UPA, de vereniging voor kleinschalige landbouwers, bevestigt dat er geen sprake is van een verloren oogst, ondanks dat niet alle openstaande vacatures tijdens de noodtoestand werden opgevuld. 

Dit vind je misschien ook leuk