Spaanse kroonprinses spreekt Catalaans tegen winnaars Prinses van Girona Awards

door admin
Spaanse kroonprinses spreekt Catalaans tegen winnaars Prinses van Girona Awards

Afgelopen vrijdag heeft de Spaanse koninklijke familie vanuit het Zarzuelapaleis via een videoconferentie contact gehad met de prijswinnaars van de Prinses van Girona Awards 2020. Hierbij waren koning Felipe, koningin Letizia, kroonprinses Leonor en haar zus prinses Sofía aanwezig.

Kroonprinses spreekt Catalaans

Koning Felipe gaf hierbij al snel het woord aan zijn dochter Leonor, omdat zij erevoorzitter is van de Prinses van Girona-stichting. Tot ieders verbazing sprak prinses Leonor de prijswinnaars toe in het Catalaans. Ze zei hoezeer ze het betreurde dat de prijsuitreiking vanwege de pandemie uitgesteld moest worden en dat ze hoopte de prijswinnaars snel te kunnen ontmoeten.

De koning onderstreepte haar woorden met het Catalaanse ‘molt bé’ (heel goed) en benadrukte dat de prijsuitreiking plaats zou vinden zo snel dat mogelijk was. Verder draaide het gesprek om de belangrijkste uitdagingen voor de jeugd en de samenleving in het algemeen in een tijd die gekenmerkt wordt door de coronapandemie.

Genegenheid voor Catalonië

Vorig jaar waren de prinsessen Leonor en Sofía aanwezig bij de prijsuitreiking van de Awards in Barcelona. Daar sprak Prinses Leonor voor het eerst in het openbaar Catalaans. Ze vertelde toen, net als haar zus, veel over de geschiedenis en cultuur van Catalonië te weten. Al sinds haar kindertijd horen ze hun ouders er met veel genegenheid over spreken.

Prijswinnaars 2020

De winnaars van de Prinses van Girona Awards 2020 zijn filmmaker Guillermo Garcia Lopez, onderneemster Pepita Marin Rey-Stolle, chemicus Ruben Dario Costa Riquelme en technologisch vernieuwer Guillermo Martinez Gauna-Vivas. Ook deden de voorzitter en directeur van de Prinses van Girona-stichting mee aan de videoconferentie.

Inzendingen voor 2021

De Prinses van Girona Awards worden elk jaar toegekend aan jongeren tussen de 16 en 35 jaar die zich hebben onderscheiden door hun werk, verdiensten of voorbeeldfunctie. Er prijzen voor de categorieën Kunst en literatuur, Bedrijfskunde, Wetenschappelijk onderzoek en Sociale zaken. Gisteren maakte de stichting belend dat inzendingen voor de Awards van volgend jaar voor de categorieën Kunst en literatuur, Bedrijfskunde, Wetenschappelijk onderzoek en Sociale zaken tot 30 oktober dit jaar kunnen worden ingediend. Inzendingen voor de Internationale Award kunnen tot 30 november worden ingediend. Prijswinnaars winnen 20.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk