Slechte waterzuivering grootste probleem voor stranden Spanje

door admin
Slechte waterzuivering grootste probleem voor stranden Spanje

In veel gevallen slagen zuiverings- of andere systemen er niet in om het afvalwater buiten het kustgebied te houden waardoor het de stranden bereikt. In een rapport van milieuorganisatie Ecologistas en Acción hebben 48 stranden een zwarte vlag gekregen wat betekent dat deze te lijden hebben onder het lozen van ongezuiverd afvalwater. Slecht milieubeheer, kusterosie en het verlies aan biodiversiteit zijn de meest voorkomende gevolgen van het lozen van vervuild afvalwater in de zee.

Probleem waterzuivering Spanje wordt steeds groter

Uit het rapport blijkt dat Spanje de situatie verre van onder controle heeft. Er is zelfs een groeiende trend zichtbaar in het aantal lozingen van ongezuiverd afvalwater en afvoer van water uit slechte sanitaire voorzieningen. Eerder werd al bekend dat Spanje de hoogste boete ooit moet betalen voor het gebrek aan een correcte waterzuivering.

Slechte milieuomstandigheden op Spaanse stranden

Er zijn plekken, zoals in het oosten van Gijón (Asturië) en in Bárbate (Cádiz), waar ongezuiverd water continu wordt geloosd. Sommige stranden moesten zelfs gesloten worden vanwege de slechte milieuomstandigheden. In Badalona is het op regenachtige dagen soms zo erg dat resten van dode dieren en uitwerpselen vindbaar zijn op het strand als het riool overstroomt. De afgelopen maanden worden ook regelmatig handschoenen of mondkapjes teruggevonden op stranden als gevolg van het slechte afvalbeheer tijdens de coronacrisis.

Andere voorbeelden waar het niet of niet-correct zuiveren van afvalwater voor problemen zorgt, zijn op diverse stranden in Huelva, Málaga, Las Palmas en A Coruña. Een visueel overzicht van alle stranden met de zwarte vlag is te zien in het artikel van de Spaanse krant La Vanguardia.

Verstedelijking groot probleem voor kustgebieden Spanje

In het rapport staan meer kwesties over milieukwesties in Spanje beschreven. Zo wordt ook de toegenomen landbouwactiviteit en de verstedelijking genoemd die hebben gezorgd voor de achteruitgang van de kwaliteit van het water in de Mar Menor waardoor duizenden vissen en schaaldieren zijn overleden. Op meerdere plekken in Spanje waarschuwt Ecologistas en Acción voor de urbanisatie van natuurgebieden, zoals in de Costa Brava en bij het strand van Salobreña in Granada, dat een negatief effect heeft op het milieu op het strand.

Dit vind je misschien ook leuk