De tien mooiste grote stranden van Spanje

door admin
De tien mooiste grote stranden van Spanje

De meest gedeelde favoriet is het strand van Bolonia in Tarifa, Cádiz.Hieronder volgt een overzicht van de tien door de Spanjaarden zelf meest gewaardeerde stranden waar bovendien ruimte genoeg is om de twee meter sociale afstand te kunnen bewaren. 

1 Ensenada de Bolonia, Tarifa (Cádiz)

Voor het tweede jaar op rij wordt het strand van Ensenada de Bolonia aan de Costa de la Luz, op 20 kilometer afstand van de stad Tarifa, tot het mooiste van Spanje gekroond. Ruim drie kilometer lang is het brede strand, gelegen tegen een duin van fijn wit zand, omrind door natuurpark El Estrecho. Op de locatie van het strand bouwden de Romeinen ooit de stad Baelo Claudia, naar  voorbeeld van de Italiaanse hoofdstad Rome. Omdat het strand aan de Atlantische oceaan ligt, staat er altijd een aangenaam verkoelende wind. Chiringuito (strandtent) Serenade is populair bij de jongeren en is gelegen bij het rotsige gedeelte van het strand waar ook nudisten welkom zijn. 

2 Rodas, Cíes Eilanden (Vigo)

Runner-up in de top tien is het Caribisch aandoende strand van Rodas, gelegen op de Cíes eilanden, een archipel in het noordwesten van Spanje in de autonome regio Galicië. De nog relatief onontdekte eilanden hebben hagelwitte stranden waar gezwommen kan worden in het ongewoon heldere maar ook koude zeewater van deze regio. Rodas ligt in Nationaal Park Atlantische Eilanden Galicië, een beschermd natuurgebied waar een verbod geldt op het meenemen van natuurlijke voorwerpen zoals schelpen. Het strand is alleen per boot te bereiken en er is een maximum gesteld aan het aantal dagelijkse strandgasten. 

3 Ensenada de los Genoveses, Nijar (Almería)

Dit op een na grootste strand van nationaal park Gabo de Gata trekt voornamelijk natuurliefhebbers aan. Voor de maand juli is dit een uitstekend strand om te bezoeken omdat het er vergeleken met andere Spaanse stranden in deze maand relatief rustig is. Ook voor nudisten is op het strand van Genoveses ruimte gemaakt. De vreedzame rust die heerst in het gebied is jammergenoeg niet meer van heel lange duur; op 900 meter afstand van het strand staat de bouw van een viersterrenhotel op de planning. 

4 Cofete, Págara (Fuerteventura)

Het zeer brede twaalf kilometerlange zandstrand Cofete op het Canarische Eiland Fuerteventura is een ideale locatie voor een strandwandeling over het goudkleurige zand. Bebouwing is in geen velden of wegen te bekennen, evenmin als een verharde weg om het strand te bereiken. De sterke stroming maakt de zee bij dit strand minder geschikt om in te zwemmen. Om te zwemmen is het beter om naar het nabijgelegen strand van Juan Gómez te gaan. 

5 Famara, Teguise (Lanzarote)

De nummer vijf is net als de nummer 4 van de ranking gelegen op een van de Canarische Eilanden, dit keer op Lanzarote. Het vijf kilometerlange strand van Famara staat in heel Spanje bekend om het panoramische uitzicht. Het is een unieke ervaring om bij eb een strandwandeling te maken en te genieten van de direct aan het strand gelegen groene bergachtige omgeving. Afstand houden is op dit royale strand geen enkel probleem. 

6 Oyambre, Valdáliga/San Vicente de la Barquera (Cantabrië)

Het strand van Oyambre ligt in het beschermde natuurpark Oyambre. Langs dit prachtige lange goudkleurige zandstrand liggen duinen, moerassen, kliffen en bossen die een rijke biodiversiteit herbergen. Op 500 meter van het strand zijn gratis parkeerplaatsen. Omdat de zeestroming verraderlijk kan zijn, is het raadzaam de waarschuwingsvlaggen goed in de gaten te houden. Surfers daarentegen maken graag gebruik van de woeste zee. Aan de westkant van het strand, waar de stroming het minst sterk is, staat een monoliet die herinnert aan de noodlanding in 1929 van de ‘Yellow Bird’, het eerste transatlantische vliegtuig dat op Spaans grondgebied landde. 

7 Ses Illetes, Formentera (Balearen)

Strand nummer zeven bevindt zich opnieuw op een Spaans eiland, dit keer op het kleinste eiland van de Balearen, Formentera vlakbij Ibiza. Op Formentera heerst in tegenstelling tot het partyeiland Ibiza echter een weldadige rust. Ook het strand van Ses Illetes is gelegen in een natuurpark aan de westkust van het eiland. Een bezoek aan Formentera is alleen al de moeite waard om het saffierblauwe zeewater te ervaren dat zijn kleur dankt aan de natuurlijke zuivering door het zeegras. 

8 Maspalomas, San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria)

Het strand van Maspalomas met zijn indrukwekkende duinen bevindt zich aan de zuidkant van het Canarische Eiland Gran Canaria. Omdat de zee hier weinig golfslag heeft, is het een uitstekend strand voor badgasten die graag veilig in zee willen zwemmen. De lagune La Charca herbergt een rijke biodiversiteit en ook de Palmeral is de moeite te waard te bezoeken. Op 7 juli zal ook het ecologische park Tony Gallardo weer toegankelijk zijn voor bezoekers. 

9 Area Maior, Muros (A Coruña)

Het strand van Area Maior ligt aan een bijna tien meter hoge duinrand. Het prachtige omringende natuurgebied met dennenbossen is opgenomen in het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden Natura 2000 en is toegankelijk via een moderne loopbrug. Voor zwemmers is voorzichtigheid geboden omdat het strand aan de Atlantische oceaan ligt en er geen strandwacht aanwezig is. Ook hier maken surfers dankbaar gebruik van de ruige golfslag.   

10 Nueva Umbria, Lepe (Huelva)

Nog net in de top-10 staat het strand van Nueva Umbria in Lepe aan de Costa de la Luz, dat via een onverharde weg van 1,7 kilometer lang vanaf de haven van Terrón te bereiken is. Als de duinen eenmaal te voet zijn gepasseerd, strekt het okerkleurige zandstrand zich imposant voor je uit. In de duinen groeien nog diverse soorten wilde kruiden. Op ongeveer 800 meter in de richting van La Antilla is een zone vrijgemaakt voor nudisten en even verderop ligt Santa Pura Club, een strandtent met live-muziek, amusement voor kinderen en een gevarieerd amusementsprogramma. Het mooie natuurgebied Flecha del Rompido is per veerboot te bereiken vanuit de havens van El Rompido en Nuevo Portil. 

Dit vind je misschien ook leuk