Vox dient motie van wantrouwen in tegen regering Spanje

door admin
Vox dient motie van wantrouwen in tegen regering Spanje

Santiago Abascal, leider van Vox, liet weten de motie van wantrouwen in september in te dienen. Het recht om een motie van wantrouwen in te dienen is vastgelegd in de Grondwet en is een procedure waarmee iemand het vertrouwen in bestuursleden of de hele regering kan opzeggen.

Voordat een motie van wantrouwen wordt aangenomen, gaat er een procedure aan vooraf en dient de motie uiteindelijk door een meerderheid, in het geval van Spanje minstens 176 stemmen, te worden goedgekeurd om aangenomen te worden. Is er een meerderheid, dan dient de regering ontslag in te dienen bij de koning. 

Vier moties van wantrouwen in geschiedenis Spaanse politiek

Sinds de goedkeuring van de Grondwet in 1978 zijn er vier moties van wantrouwen ingediend en slechts één ervan werd goedgekeurd: de motie van wantrouwen van de huidige Spaanse premier Pedro Sánchez tegen de regering van Mariano Rajoy in 2018.

Mislukte motie 1: Felipe González tegen Adolfo Suárez

De eerste motie werd in 1980 ingediend door de socialisten onder leiding van Felipe González tegen Adolfo Suárez, leider van het inmiddels verdwenen Unie van het Democratisch Centrum (UCD). Met slechts 166 stemmen voor werd deze motie van wantrouwen verworpen.

Mislukte motie 2: Alianza Popular tegen Felipe González

De tweede motie van wantrouwen ontstond in 1987 en werd ingediend door de Alianza Popular (de huidige Partido Popular) tegen de socialistische regering van Felipe González. Vanaf het begin was deze motie gedoemd om te mislukken wat ook bleek uit de slechts 67 stemmen die de motie steunden.

Mislukte motie 3: Podemos tegen Rajoy

In juni 2017 diende Podemos de derde motie van wantrouwen in tegen premier Rajoy. De toenmalige leider van Spanje overwon de motie dankzij steun van Ciudadanos en de Coalición Canaria toen er slechts 82 voor-stemmers waren.

Eerste geslaagde motie door huidige premier Spanje

Zoals gezegd schreef Pedro Sánchez geschiedenis toen hij de eerste motie van wantrouwen in de Spaanse politiek indiende en won. De uitspraak van de rechtbank in de Gürtel-zaak heeft de PSOE-leider aangezet een motie van wantrouwen in te dienen tegen de volledige regering van Rajoy en deze werd in juni 2018 aangenomen. Met 180 stemmen voor zorgde Sánchez ervoor dat Rajoy moest opstappen en Pedro Sánchez de nieuwe premier van Spanje werd.

Of Vox dezelfde weg zal bewandelen als Pedro Sánchez moet worden afgewacht of Vox de motie echt in zal dienen. Dan moet er voldoende steun komen van andere partijen. Vooralsnog heeft Vox gevraagd om de steun van de Partido Popular.

Dit vind je misschien ook leuk