Surrealistische zomer voor Dalí museum in Figueres

door admin
Surrealistische zomer voor Dalí museum in Figueres

Vorig jaar rond deze tijd bezochten nog dagelijks meer dan 5000 toeristen het in 1974 geopende Teatro-museo Dalí in Figueres. Dit jaar gingen op 11 juli na een periode van vier maanden stilte de deuren weer open voor het publiek. De dagelijkse bezoekerscapaciteit werd teruggebracht naar 1.170 bezoekers per dag, maar dat aantal werd op geen enkele dag na de opening bereikt. 

Leestip: Alles over Teatro-Museo Dalí in Figueres

Als de situatie onveranderd blijft, zal het Dalí-museum op 13 september opnieuw de deuren sluiten, dit keer voor onbepaalde tijd. Vorig jaar nog boekte de Fundación Gala-Salvador Dalí een winst van vier miljoen euro, dit jaar wordt er volgens eigen berekening van de Fundación een verlies van zo’n 4,5 miljoen euro geleden, waarmee het verschil met vorig jaar op 8,5 miljoen euro komt. 

Bijzondere expositie

Om toch nog zo veel mogelijk toeristen uit eigen land aan te trekken, kwam het museum met de tijdelijke expositie ‘¡El surrealismo soy yo!’ met een twaalftal bijzondere surrealistische werken uit de belangrijkste schilderperiode van Dalí die hier voor het eerst zijn samengebracht. De meeste van deze werken worden normaliter uitgeleend aan buitenlandse musea. Dankzij de omvangrijke bezoekersaantallen van voorgaande jaren, kon het museum in de afgelopen jaren 8 van de 12 tentoongestelde werken in eigen beheer krijgen. Deze werken zijn een waardevolle aanvulling op de collectie van de Fundación omdat deze maar weinig kunstwerken uit de belangrijke schilderperiode (1926-1943) bevatte. 

Toen het museum op 11 juli weer openging voor het publiek werd al rekening gehouden met een mogelijke sluiting medio september. Desondanks gaf de voorzitter van de Fundación Jordi Mercader toen al aan er alles aan te zullen doen het museum de rest van het jaar open te houden. Half juli echter zorgde het verzoek van de Catalaanse regering om zoveel mogelijk thuis te blijven en ook het negatieve reisadvies dat Frankrijk uitbracht voor Catalonië ervoor dat de bezoekersaantallen drastisch daalden. Het opnieuw sluiten van het museum is daarmee waarschijnljk onvermijdelijk geworden waardoor er nog maar tot 13 september toegangskaarten kunnen worden gekocht. 

Voor het eerst financiële steun

De Fundación is een volledig particuliere instelling die in het verleden nooit overheidsgeld heeft ontvangen. Nu wordt voor het eerst beroep gedaan op financiële overheidshulp om deze onzekere periode te kunnen overbruggen. De provincie Gerona schonk het museum 42 duizend euro om daarmee de nodige coronamaatregelen te kunnen treffen voor het ontvangen van toeristen. Het ministerie van Cultuur heeft inmiddels een brief ontvangen waarin gevraagd wordt om overheidssteun voor het instandhouden van het cultureel erfgoed dat de beroemde schilder na zijn overlijden in 1989 naliet aan alle Spanjaarden.  

Sluiting heeft grote impact voor omgeving museum

Alle commerciële instellingen rondom het museum vrezen dat ook zij met het sluiten van het Teatro-Museo Dalí op 13 september hun deuren voor onbepaalde tijd zullen moeten sluiten. Of het museum daadwerkelijk dichtgaat op die datum wordt begin september besloten door de Fundación Dali, samen met het Ministerie van Cultuur, de regioregering van Catalonië en de gemeenten Figueres en Cadaqués. 

Dit vind je misschien ook leuk