El Hierro wil religieuze processie op Werelderfgoedlijst Unesco

door admin
El Hierro wil religieuze processie op Werelderfgoedlijst Unesco

Het bestuur van El Hierro heeft de regering van de Canarische Eilanden onlangs verzocht om de formele aanvraag hiervoor in te dienen bij de centrale regering in Madrid. Op dit moment heeft El Hierro nog geen vermelding in de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Unaniem besluit 

Het voorstel is aangenomen door de voltallige raad van het eiland. Het doel is om internationale erkenning te krijgen voor het rijke culturele erfgoed van la Bajada, zoals de processie in de volksmond wordt genoemd. “We hebben het belangrijke besluit genomen om de erkenning aan te vragen die onze Bajada verdient. Het is een de processie die het erfgoed van ons allemaal zou moeten zijn; we houden deze traditie, die zo ontzettend rijk is aan cultuur, al eeuwen in stand. De volgende processie staat gepland voor 2021”, aldus Alpidio Armas, de president van El Hierro.

Unieke aspecten van la Bajada

De woordvoerders van alle deelnemende partijen zijn het eens over het belang dat la Bajada heeft voor het cultureel werelderfgoed. De verbinding die de herders in het verleden hadden met water en de belangrijke muzikale waarde, zowel op emotioneel als op religieus gebied, zijn slechts twee van de aspecten die het evenement zo uniek maken. Dit stelt ook het rapport dat de Dienst voor Historisch Werelderfgoed heeft opgesteld.

De rol van de herders 

De geschiedenis van de Virgen de los Reyes en de Bajada is verweven met het bestaan en de tradities van de herders op het kleine eiland. Volgens overlevering is op 6 januari 1546 (Driekoningen) een Mariabeeld aangespoeld op El Hierro. Herders van de Deseha richtten een kapelletje voor haar op. In 1614 werd het Mariabeeld, de Virgen de los Reyes, na een rampzalige periode van droogte, voor het eerst naar Valverde gebracht. Al snel volgde regen. In 1740 herhaalde deze geschiedenis zich. De herders brachten de Virgen weer naar de hoofdstad Valverde om een novene aan haar te wijden; een bidperiode van negen dagen. Ook dit keer kwam er, spoedig na de aankomst in Valverde, regen. Sinds 1754 wordt als dank voor de gevallen regen, la Bajada iedere vier jaar georganiseerd. Hiermee wordt de belofte die de bewoners van El Hierro in 1741 deden om goed voor de Virgen te zorgen en haar te naar Valverde te verplaatsen, gestand gedaan. 

Pelgrimstocht een keer per vier jaar

Iedere vier jaar, op de eerste zaterdag van juli, wordt het beeld van de Virgen de los Reyes tijdens een pelgrimstocht van de Ermita en la Dehesa naar de Iglesia de La Concepción in Valverde gebracht. De Camino de la Virgen is bijna 29 kilometer lang en gaat dwars over het eiland, van het westen naar het oosten en over de hoogste bergtop, die het zuiden van het noorden scheidt. De volgende Bajada zal in juli 2021 plaatsvinden.

Waardevol op meerdere terreinen                                                 

La Bajada is het belangrijkste evenement voor El Hierro. Het feest is van grote waarde voor de gemeenschapszin van de eilandbewoners, ongeacht het geloof dat zij belijden of de levensbeschouwing die zij aanhangen. Het is een pelgrimstocht die is onderverdeeld in verschillende trajecten, waarbij ieder traject een ander dorp de leiding heeft. Bij een volgende gemeentegrens wordt deze weer overgedragen. De groepen dansers en de dorpsbewoners worden begeleid door muzikanten met trommels, fluiten en chácaras; de typisch Canarische castagnetten. In la Bajada komen fysieke en symbolische elementen samen die in ruime mate bewijzen dat de processie kan worden beschouwd als immaterieel werelderfgoed.

Dit vind je misschien ook leuk