Miljoenenverlies voor Instituto Cervantes

door admin
Miljoenenverlies voor Instituto Cervantes

Dit zei Luis García Montero, directeur van de non-profitorganisatie die de Spaanse taal en cultuur wereldwijd verspreid, tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Die presentatie vond plaats voorafgaand aan de jaarlijkse vergadering van de Raad van Bestuur van Instituto Cervantes waar de conomische cijfers en educatieve en culturele activiteiten worden besproken. 

Een verlies van naar schatting 25 miljoen euro aan het eine van het jaar is een hare klap voor de instelling. Het aantal studenten is gedaald met 9% (135.736), het aantal cursussen met 5,6% (15.333), de kandidaten voor het DELE-diploma Spaans met 50% (58.912) en de kandidaten voor het SIELE-certificaat met 28%. Daarnaast zijn, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, de afgelopen maanden wereldwijd meer dan 900 culturele evenementen van Cervantes afgelast.

Wel nam het aantal online deelnemers van de programma’s van het instituut enorm toe en is er meer gebruik gemaakt van de online bibliotheek die ongeveer 1,4 miljoen publicaties bevat.

Aanwezigen

De vergadering van de Raad van Bestuur werd voorgezeten door de Spaanse koning Felipe en bijgewoond door onder meer koningin Litizia, premier Pedro Sánchez, minister González Laya van Buitenlandse Zaken, minister Celaá van Onderwijs  en minister Rodríguez Uribes van Cultuur.

Ook namen de 10 nieuwe leden van de Raad van Bestuur deel aan de bijeenkomst. Zij werden in september gekozen uit de Spaanse cultuur- en literatuurgemeenschap. Onder hen de Spaanse filmregisseur Isabel Coixet, schrijfster Cristina Fernández Cubas, de Colombiaanse dichter Piedad Bonnett en zangeres Carmen Linares.

Daarnaast waren ook aanwezig de Nobelprijswinnaar voor literatuur Mario Vargas Llosa, de directeur van de Spaanse Koninklijke Academie, Santiago Muñoz Machado; de directeur van de Koninklijke Academie voor Geschiedenis, Carmen Iglesia en de voorzitter van de Filmacademie, Mariano Barroso.

Instituto Cervantes

Instituto Cervantes is een wereldwijd opererende Spaanse non-profitorganisatie met het doel de Spaanse en Spaans-Amerikaanse taal en cultuur te verspreiden. Zij organiseert onder andere cursussen en activiteiten en neemt DELE-examens af. Er zijn momenteel 86 instituten verspreid over 45 landen op vijf continenten. Dit jaar is slechts één nieuw centrum geopend, in Dakar (Senegal). In 2021 zou een nieuwe vestiging worden geopend in Los Angeles, maar vanwege de huidige ontwikkelingen zal dit voorlopig nog even worden uitgesteld.

Dit vind je misschien ook leuk