Andalusisch hondenras uitgeroepen tot cultureel erfgoed

door admin
Andalusisch hondenras uitgeroepen tot cultureel erfgoed

Het hondenras Bodeguero dankt zijn naam aan de Spaanse ‘bodegas’. Dit ras werd namelijk jarenlang gebruikt om ratten en andere knaagdieren te verjagen uit de wijnkelders van Jerez.

Het kleine stoere hondje met levendige en intelligente blik is een bijzondere kruising tussen de Foxterriër, die meer dan twee eeuwen geleden vanuit Engeland meegebracht werd naar het Spaanse wijngebied van Jerez, en het lokale hondenras dat toen al sinds jaar en dag ongedierte bestreed. De Bodeguero is het enige hondenras dat nauw verbonden is met de traditie van een specifieke stad.

Volgens de Club Español del Ratonero Bodeguero Andaluz (CERBA) zijn er meer dan 50.200 honden van dit ras in Andalusië, met name in de provincies Cádiz, Huelva, Sevilla en Córdoba. Al zouden er ook nestjes zijn geweest in het buitenland, zoals in Finland of Guatemala.

Unieke gebeurtenis

Het is voor het eerst dat in Spanje een hondenras uitgeroepen wordt tot cultureel erfgoed. In bijvoorbeeld Japan komt het vaker voor dat een inheems hondenras als nationale trots wordt gezien, maar in Spanje, waar 24 inheemse rondenrassen bestaan, gebeurt dit nu voor het eerst in de geschiedenis.

Internationale erkenning

In 2000 werd de Bodeguero in Spanje al erkend als nationaal hondenras. Om echter ook internationaal erkend te worden, moet de Real Sociedad Canina de España (koninklijke Spaanse hondenvereniging) een verzoek indienen bij de internationale hondenfederatie, die de rassen wereldwijd erkent. Daarnaast is het noodzakelijk om bewijsmateriaal te leveren dat aantoont dat er acht verschillende bloedlijnen bestaan die wel allemaal dezelfde eigenschappen vertonen. Een andere mogelijkheid is om genetisch onderzoek te laten doen bij honden van verschillende genealogische lijnen, waarbij aangetoond kan worden dat er binnen het ras homogeniteit bestaat. Zodra de uitkomsten van een van deze twee onderzoeken bekend zijn, zal het rapport opgestuurd worden naar de internationale federatie. De uiteindelijke internationale erkenning kan wel twee tot drie jaar op zich laten wachten. Verschillende landen erkennen het hondenras al wel als nationaal ras, waardoor er in wedstrijden al flinke concurrentiestrijd bestaat tussen de ‘bodegueros’.

Niet meer in de wijnkelders

Sinds een aantal jaren wordt de Bodeguero niet meer toegelaten in de wijnkelders. Niet omdat de honden hun werk niet meer goed deden maar omdat door een nieuwe gezondheidswet het niet meer is toegestaan om dieren in dezelfde ruimte te hebben als waar wijn gemaakt wordt. Je kunt de honden wel nog rond zien lopen in de schuren rondom de bodegas. En natuurlijk zijn er genoeg mensen die het sportieve ras met zacht karakter als gezelschapshond nemen.

Momenteel kost een Ratonero Bodeguero Andaluz zo’n 500 euro, zowel voor reuen als teefjes, maar de verwachting is dat deze prijs op zal lopen wanneer het hondenras internationaal erkend wordt als immaterieel cultureel erfgoed.

Dit vind je misschien ook leuk