Picasso-tentoonstelling laat onbekende kant van de kunstenaar zien

door admin
Picasso-tentoonstelling laat onbekende kant van de kunstenaar zien

Met deze unieke tentoonstelling brengt het museum in Picasso’s geboortestad Málaga een tot dusver nog relatief onbekende kant van de schilder onder de aandacht: Picasso als aardewerkkunstenaar. In toonzaal XII van het prachtige Palacio de Buenavista waarin het museum gevestigd is, worden 19 aardewerken kunststukken getoond uit de periode dat Picasso in Frankrijk woonde en werkte. 

Originele aardewerkkunst

Tussen 1946 en het einde van jaren ’60 verdiepte Picasso zich in de keramische kunst en bleek hij ook binnen dit artistieke genre een getalenteerd kunstenaar. Zo maakte hij een prachtige collectie borden van klei waarop hij geitenhoofden, menselijke gezichten en figuren uit de mythologie afbeeldde. Minstens zo interessant zijn de aardewerken karaffen in de vorm van uilen en insecten en de talloze tegels en stenen die hij beschilderde. Picasso maakte en beschilderde serviesgoed waarbij hij zich deze kunstvorm op een volstrekt unieke manier eigen maakte. Prachtig en kenmerkend voor Picasso’s originaliteit is bijvoorbeeld de karaf ‘Búho con cabeza de fauno’ (uil met hoofd van een faun) uit 1947. De schenktuit en oren vormen de snavel en vleugels van een uil en zijn tegelijkertijd de hoorns van een faun (mythologisch wezen). Op de tentoonstelling is ook de kruik ‘Insecto’ te zien uit 1951. Deze typisch uit de Franse Provence afkomstige waterkruik transformeerde Picasso met een twaalftal oren, zes aan elke zijde, tot een insect met geschilderde ogen en vleugels. 

Picasso maakt tradities modern

De keramische kunst van Picasso is een prachtige aanvulling op zijn werk als beeldhouwer, schilder en graveur. Picasso was een kenner van de traditionele Spaanse aardewerkkunst en bewerkte ambachtelijk vervaardigde stukken, maar ook de door professionele pottenbakkers afgedankte borden, tegels en vazen. Door deze traditionele stukken te beschilderen bracht hij op unieke wijze traditie en moderniteit in zijn creaties samen. 

Op de tentoonstelling zijn een drietal schilderijen te zien die Picasso in zijn ‘aardewerkperiode’ maakte. Ook heel bijzonder is de digitale versie van het schetsboekje ‘La Californie’ met 22 tekeningen die Picasso maakte met Oost-Indische inkt, potlood, houtskool en waterverf in het Franse Cannes in 1956. 

Meer informatie: museopicassomalaga.org

Dit vind je misschien ook leuk