Vier natuurgebieden Spanje binnen nationaal plan voor duurzaam toerisme

door admin
Vier natuurgebieden Spanje binnen nationaal plan voor duurzaam toerisme

Natuurpark Somiedo staat in de voorhoede van het duurzame toerisme, want drie bedrijven in deze regio hebben al een certificaat gekregen vanwege de toeristische kwaliteit en respect voor de biodiversiteit en vijf bedrijven zijn hard bezig met de certificering. 

Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden in de de Europese Unie en beschermt niet alleen gebieden (biotopen), maar draagt ook bij aan bescherming van flora en fauna. Alle EU-lidstaten wijzen binnen dit kader beschermde gebieden aan voor specifieke leefgebieden van (vogel)soorten. Het Spaanse nationale coördinatieorgaan (NCB) van Natura2000 heeft slechts vier gebieden in heel Spanje uitgekozen om deel te nemen aan dit initiatief. Dit zijn: het natuurpark Somiedo (Asturië), de Sierra de Ayllón (Castilla-La Mancha), Montaña Oriental de Cantabria en Área Marina del Norte (Menorca). 

In het Natuurpark Somiedo zijn drie bedrijven goedgekeurd om zich bij het project aan te sluiten. Dit zijn Casa Miño, de appartementen in Buenamadre en Somiedo Experience. Vijf andere toeristische bedrijven in Somiedo zijn bezig om zich ook aan te sluiten. De certificering voor toeristische kwaliteit en respect voor de biodiversiteit kwam kort na de goedkeuring van een investeringsplan van 1,8 miljoen euro voor duurzaam toerisme in het natuurgebied.

Natuurpark Somiedo

Het natuurpark Somiedo is een beschermd natuurgebied gelegen in het centrale gebied van Asturië in het Cantabrische gebergte en beslaat 29.122 hectare. Het bestaat uit vijf belangrijke valleien: Sapiencia, Valle del Lago, Puerto de Somiedo, Las Aortas en Cigüeñas. De hoogste piek is de Pico del Cornón (2194 m) en is tot in het late najaar nog bedekt met sneeuw. Het gebied heeft prachtige vergezichten en is rijk aan gletsjermeren en ongerepte riviervalleien. In 1988 is het tot beschermd natuurgebied park verklaard. In 2000 is het tot UNESCO biosfeerreservaat verklaard.

Dit vind je misschien ook leuk