Wat zijn de populairste steden in de Spaanse literatuur?

door admin
Wat zijn de populairste steden in de Spaanse literatuur?

Madrid, Barcelona en Córdoba zijn de populairste steden in de Spaanse literatuur. Om tot deze conclusie te komen is gekeken naar Spaanse steden die in de afgelopen 120 jaar, dus sinds 1900, in Spaanse boeken een belangrijke rol hebben gespeeld.

1 Madrid

Madrid komt voor in een op de zes boeken (381.904 uitgaven). Madrid is bij uitstek een stad met een grote literaire traditie. In Calle Huertas vind je zelfs een aantal beroemde Spaanse literaire teksten in gouden letters op de grond geschreven. Het kan geen toeval zijn dat hier gedurende de afgelopen eeuwen grote schrijvers hebben gewoond zoals Lope de Vega, Calderón, Tirso de Molina en de Schrijver des Vaderlands, Miguel de Cervantes, bekend van zijn beroemde verhaal over Don Quichot.

Bekende namen uit de vorige eeuw zijn Benito Pérez Galdós, Mariano José de Larra en Nobelprijswinnaar in de literatuur Camilo José Cela. Van recentere datum is Julio Llamazares, onder andere bekend van zijn boek ‘El cielo de Madrid’.

2. Barcelona

Barcelona komt voor in een op de elf boeken (132.614 uitgaven). De stad is niet alleen een inspiratiebron voor Spaanse schrijvers, maar heeft wereldwijd al vele schrijvers aangespoord. Nergens ter wereld worden zoveel Spaanstalige boeken geprint als in Barcelona. Tegelijkertijd is de stad het centrum van de Catalaanse taal. Het hele jaar door worden er tal van literaire evenementen georganiseerd met als hoogtepunten de ‘dag van de boeken en rozen’ op 23 april en de Catalaanse Boekenweek. In 2015 is het door UNESCO benoemd tot literatuurstad. Een wereldberoemd boek met Barcelona in de hoofdrol is ‘De schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafón.

3. Cordoba

Cordoba komt voor in een op de twintig boeken (75.421 uitgaven). Wat heeft zoveel schrijvers en dichters geboeid aan de stad Cordoba? Je hoeft alleen maar door de straten van deze Andalusische plaats te lopen om het antwoord te weten. Er zijn literaire meesterwerken geschreven door grote filosofen uit de oudheid zoals Seneca of Maimonides via het beroemde boek van Washington Irving over het Alhambra tot de grote auteurs van nu zoals Antonio Gala Ildefonso Falcones en Luis Enrique Sánchez.

4. Sevilla

Sevilla komt voor in een op de twintig boeken (74.983 uitgaven). In 2006 werd de stad door UNESCO benoemd tot muziekstad. Maar aafgezien van dat de stad bekend staat om zijn muziek, cultuur en gastronomie, komen er ook veel schrijvers vandaan en is er veel over geschreven. Schrijvers die voor Sevilla kozen als achtergrond in hun verhaal waren onder meer Gustavo Adolfo Bécquer en Ken Follet.

5. Valencia

Valencia komt voor in een op de eenentwintig boeken (71.844 uitgaven). Het literaire hoogtepunt van de stad is te vinden in de zogenaamde Valenciaanse gouden eeuw, met auteurs van groot prestige zoals Antoni Canals, Ausiàs March en Joanot Martorell. Hun boeken zijn essentieel leesvoer voro wie het Valencia van vandaag beter wil begrijpen. Maar de literaire productie staat niet stil en schrijvers als Teodoro Llorente en Vicente Blasco Ibáñez hebben het stokje van deze gouden generatie inmiddels overgenomen.

6. Granada

Granada komt voor in 1 op de vijfentwintig boeken (58.149 uitgaven). Net als Barcelona is Granada door de UNESCO erkend als literatuurstad. Bekende auteurs die over de stad hebben geschreven zijn Federico García Lorca, Cervantes, Ernest Hemingway, Hans Christian Andersen en Ildefonso Falcones.

7. Toledo

Toledo komt voor in een op de dertig boeken (49.581 uitgaven). Vandaag de dag wordt er niet zo veel meer over Toledo geschreven als in het verleden toen het nog de hoofdstad van Spanje was, maar de stad blijft voor altijd vereeuwigd in de werken van bekende auteurs als Calderón de la Barca, Quevedo, Lope de Vega, Perez Galdós en Noah Gordon.

8. Zaragoza

Zaragoza komt voor in een op de eenenveertig boeken (36.113 uitgaven). Zaragoza is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt als het over literatuur gaat, maar het is zeker een stad die veel kunstenaars heeft geïnspireerd. Zo was het onder andere een belangrijk decor in Don Quichot de La Mancha. Momenteel is de toekomst veelbelovend voor zeer getalenteerde schrijvers als Irene Vallejo en Ángeles de Irisarri.

9. Salamanca

Salamanca komt voor in een op de tweeënveertig boeken (35.124 uitgaven). De stad heeft een aantal grote auteurs grootgebracht zoals Miguel de Unamuno en Torrente Ballester en is het decor van de tragikomedie van Calisto en Melibea, in Spanje bekend als La Celestina geschreven door Fernando de Rojas. Maar de huidige literatuur blijft niet achter, werken als ‘La cátedra de la calavera’ van Margarita Torres of ‘Falcó’ van Arturo Pérez Reverte houden de stad in het klassement.

10. Cuenca

Cuenca komt voor in een op de vijfenzestig boeken (22.961 uitgaven). De ranglijst wordt afgesloten met Cuenca. De stad heeft de afgelopen vijftig jaar 262 schrijvers geteld. Voorbeelden uit het begin van de eeuw zijn Andrés González-Blanco en Federico Muelas. Maar we vinden er ook schrijvers van de nieuwe generatie, zoals Antonio Santo en Lola Salvador.

Dit vind je misschien ook leuk