Hoe ziet dit jaar een tiende lot uit de Spaanse kerstloterij er uit?

door admin
Hoe ziet dit jaar een tiende lot uit de Spaanse kerstloterij er uit?

De loten worden ieder jaar ontworpen door ‘la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre’. Dit jaar staat op het lot het middelste gedeelte van het drieluik “De aanbidding der Koningen” van de middeleeuwse Nederlandse schilder Jeroen Bosch. Het drieluik vertelt het verhaal van de drie koningen die geschenken aanbieden aan de pasgeboren Jezus. Het werk leert ons veel over het geloofsleven in de middeleeuwen.

“De aanbidding der Koningen” is een olieverfschilderij op eikenhout en een van de meest gerenommeerde werken van de schilder, samen met “De Tuin der Lusten”. Het in gotische stijl geschilderde werk maakt sinds 1839 deel uit van de permanente collectie van het Prado Museum in Madrid.

Geschenken

Het centrale deel van het drieluik toont de Maagd Maria met het kindje Jezus op haar schoot en de drie Wijzen uit het Oosten. De geschenken die de drie gelovige koningen aanbieden verwijzen naar het offer, de kruisdood en de verrijzenis van Jezus. De bebaarde grijsaard Melchior, de man met de rode mantel op de voorgrond, geeft een gouden sculptuur. De donkere Balthasar met een doornenkraag om zijn nek schenkt mirre waarmee later ook het lichaam van Jezus gebalsemd zou worden. De wierookschaal van de jonge Caspar is een verwijzing naar de aanbidding.

Opmerkelijk aan de afbeelding is de figuur die zich schuil houdt achter in de stal. Halfnaakt, gewond aan het been, met een rare hoed van dode takken. Waarschijnlijk is het een personificatie van het kwaad, dat al staat te wachten om toe te slaan terwijl de verlosser net geboren is.

De stad op de achtergrond is Bethlehem.

Zijpanelen

Op de zijpanelen, die niet afgebeeld staan op het lot, staan de opdrachtgevers. Pieter Bronckhorst staat links afgebeeld en zijn vrouw Agnes Bosshuysse rechts. Ze worden geflankeerd door Petrus en Agnes. In het linker paneel is Jozef luiers aan het drogen boven een vuurtje.

El Gordo

De hoofdprijs ofwel jackpot van de Spaanse nationale kerstloterij is uitzonderlijk groot. Daarom wordt deze loterij El Gordo genoemd. Dat betekent zoiets als De Dikke of De Vette. De trekking vindt jaarlijks plaats op 22 december.

Lees ook: https://inspanje.nl/algemeen/14713/ook-spaanse-kerstloterij-heeft-te-lijden-door-coronapandemie/

Dit vind je misschien ook leuk