Wat wordt Spanje’s Boom van het Jaar 2021?

door admin
Wat wordt Spanje's Boom van het Jaar 2021?

De bomenwedstrijd is een initiatief van de Spaanse Vereniging Bosques sin Fronteras, het ministerie van Ecologische Transitie en de Spaanse tak van de internationale milieuorganisatie FSC. Dit jaar werden van de veertien voorgestelde bomen elf exemplaren door een deskundigenjury genomineerd. 

Monumentale bomen

De elf genomineerden bomen zijn de duizendjaar oude steeneik in Lecina (Huesca), de zwarte moerbeibomen in Cala del Moral in Málaga, de pijnboom van La Baia in Elche (Alicante), de zwarte moerbeiboom van Villoviado (Burgos), de grote eikenboom van Cornellana (Asturië), de eikenboom van Júrtiga (Granada), de duizendjaar oude steeneik van Subbetica (Córdoba), de zwarte moerbei bij de kerk in Salamanca, de kurkeik la Sobreira do Loña in Ourense, de magnolia van Santa Rita (A Coruña) en ten slotte de Johannesbroodboom la Garrofera del Bovalar in Alaquàs (Valencia).

Monumentale waarde belangrijker dan schoonheid of omvang 

Bij de verkiezing van de boom van het jaar let de jury niet per se op de schoonheid, omvang of de leeftijd van de boom, maar wordt gekeken naar “de geschiedenis van de boom en de relatie tot de mens in zijn omgeving en de monumentale waarde als natuurlijk en cultureel erfgoed dat gewaardeerd en beschermd moet worden”, aldus de organisatoren. 

Tot 20 november kan een stem worden uitgebracht op een van de genomineerde bomen op de website https://arboleuropeo.es/votaciones-arbos-del-ano-en-espana-2021 . De uiteindelijk verkozen Spaanse Boom van het Jaar 2021 zal daarna met andere Europese bomen meedingen voor de titel Europese Boom van het Jaar. 

In de Europese editie van het vorig jaar eindigde de 1200 jaar oude ‘encino de las tres patas’ (de driepotige steeneik) uit Mendaza (Navarra) op de negende plaats. Deze eik behoort tot de oudste bomen van Spanje en is de belangrijkste trekpleister in het natuurgebied La Laguna. Vorig jaar kwam een boom uit Tsjechië als Europese winnaar uit de bus. 

Dit vind je misschien ook leuk