Kleurrijke Kandinsky tentoonstelling in Guggenheim Museum Bilbao

door admin
Kleurrijke Kandinsky tentoonstelling in Guggenheim Museum Bilbao

De Amerikaanse kunstverzamelaar Salomon R. Guggenheim ontmoette Kandinsky in 1930 voor het eerst persoonlijk in Het Bauhaus, een gerenommeerde opleiding voor kunstenaars en architecten in Dessau, Duitsland. Verzamelaar en kunstenaar hielden contact tot Kandinsky’s dood in 1944. Guggenheim was groot liefhebber van het werk van Kandinsky en bouwde door de jaren heen een indrukwekkende verzameling op van zo’n 150 werken. 

‘Compositie VIII’

62 van de werken uit de collectie van Guggenheim zijn vanaf vandaag te zien in de tentoonstelling ‘Kandinsky’ in het Spaanse Guggenheim Museum in Bilbao. Een van de werken die uit New York naar Bilbao zijn gekomen is de beroemde ‘Compositie VIII’, die onderdeel is van een serie composities waarin Kandinsky oefende met abstracte schilderkunst. Deze achtste compositie getuigt van de belangrijke overgangsfase waarbij Kandinsky de aandacht verplaatste van uitbundig kleurgebruik naar verschillende geometrische vormen en waarbij hij de achtergrond zelfs helemaal wit liet. 

Naast deze en andere werken in de herkenbare Kandinsky-stijl zijn op de tentoonstelling ook minder bekende schilderijen van de kunstenaar te zien. De tentoonstelling beslaat de periode vanaf de beginjaren van de twintigste eeuw tot 1940. Alle stromingen waardoor Kandinsky zich liet beïnvloeden en plaatsen waar hij in die periode verbleef, zijn terug te vinden in het tentoongestelde werk. 

Avantgardistische kunst uit eerste helft 20e eeuw

In Duitsland ontdekte Kandinsky tussen 1900 en 1910 de artistieke mogelijkheden van kleur en compositie. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar zijn geboorteland Rusland waar hij zich liet beïnvloeden door de Russische Avantgarde die grote betekenis toekende aan geometrische vormen, als symbool voor universele esthetiek. Later keerde hij terug naar Duitsland waar hij docent werd aan de kunstacademie Het Bauhaus en daar vervolgens zijn meest creatieve periode beleefde. Toen in 1933 Het Bauhaus onder druk van de nazi’s moest sluiten, vestigde Kandinsky zich in Parijs waar hij zich tot aan zijn dood in 1944 liet beïnvloeden door het Surrealisme en de natuurwetenschappen. 

Geen Guggenheim Museum zonder Kandinsky

Salomon R. Guggenheim hield van abstracte kunst in het algemeen en van die van Kandinsky in het bijzonder. Onder invloed van het werk van Kandinsky werd het eerste Guggenheim Museum in New York opgericht, dat aanvankelijk geheel gewijd was aan esoterische en avantgardistische kunst.

Meer infomatie: Guggenheim Museum Bilbao

Dit vind je misschien ook leuk