Crowdfunding moet bijzondere zestiende eeuwse kerk in Spanje redden

door admin
Crowdfunding moet bijzondere zestiende eeuwse kerk in Spanje redden

Het verlaten dorpje Fuenteodra in de Noord-Spaanse provincie Burgos telt slechts zeven inwoners. Zij wijden zich aan het werk op het land en in de veeteelt. Elke morgen staan ze op met het zicht op het omvangrijke bergmassief Peña Amaya. In dit mooie stukje natuur ligt ook de kerk van San Lorenzo Martír (De heilige martelaar Laurentius) die gebouwd werd in de zestiende eeuw in een flamboyante gotische stijl met renaissancistische elementen zoals fraaie zuilen. De laatste mis vond 15 jaar geleden plaats en sindsdien is het gebouw danig in verval.

Initiatief voor redding kerk

De ‘Asociación Cultural Manapites’ nam het initiatief voor de crowdfundingsactie. Deze vereniging bestaat voor het grootste deel uit de inwoners van het nabijgelegen dorp en de omgeving in de Valle de Valdehumada en is exclusief in het leven geroepen om het verval van de kerk halt toe te roepen. Niet ingrijpen betekent een risico voor de omliggende huizen en bovenal zou het verlies van de kerk een harde klap zijn voor de herinnering en gevoelens van de mensen.

Volgens de landschapsarchitect en ingenieur Javier Maisterra, tevens hoofd van de vereniging, lijkt de kerk buitenproportioneel voor de heuvels waar ze op gebouwd is. Niettemin is ze in balans met haar omgeving. Door de leegloop in het dorp zijn er te weinig mensen die de problemen met de kerk konden oplossen zoals in het verleden wel gebeurde.

Al ruim 23.000 euro ingezameld

In samenwerking met de organisatie Hispania Nostra, die de kerk op de rode lijst plaatste, is er een micro-sponsoringsactie op touw te gezet en sinds afgelopen woensdag werd al een bedrag van 16.843 euro bij elkaar gebracht. Het streefbedrag is ruim 30.000 euro en tot 7 december kan men bijdragen. De opbrengst wordt in eerste instantie bestemd voor de restauratie van de emblematisch toren inclusief de klokken.

De laat-gotische kerk ligt op een spectaculaire plek en stamt uit een tijd dat Spanje bestond uit zeer kleine dorpen met een deels vergeten erfgoed dat geen deel meer uitmaakt van de hedendaagse werkelijkheid. Maisterra vindt het belangrijk niet de andere kant op te kijken en ervoor te zorgen dat deze 500-jarige kerk die waardevol is voor iedereen behouden blijft.

Wie ook wil bijdragen aan het behoud van de kerk kan dat hier doen.

Dit vind je misschien ook leuk