Donkere kerstperiode dit jaar voor la Sagrada Familia in Barcelona

door admin
Donkere kerstperiode dit jaar voor la Sagrada Familia in Barcelona

‘Er komt geen geld binnen’ en ‘als we open gaan, kunnen we met alle geldende beperkingen de kosten niet dekken’, melden bronnen bij de basiliek. Zij geven aan dat ze ‘iets digitaals’ aan het voorbereiden zijn, dat via social media wordt uitgezonden om zo toch Kerstmis te kunnen vieren. Mogelijk wordt hiervoor materiaal uit het verleden gebruikt.

Controverse aanleiding voor sluiting

De Sagrada Familia werd begin november gesloten na de controverse die ontstond door de viering van de zaligverklaring van Joan Roig in de kathedraal. Deze lekengelovige, fel tegenstander van het fascisme en het communisme, werd tijdens de Spaanse burgeroorlog vermoord. Bij de zaligverklaring waren honderden mensen aanwezig, wat tot veel verontwaardiging leidde. En al gaf men bij la Sagrada Familia aan te hebben voldaan aan de gestelde eisen (maximale capaciteit van 30 procent, afstand houden, mondkapjesplicht en maatregelen op het gebied van hygiëne), voor de Catalaanse deelregering was het aanleiding om een maximum van 100 aanwezigen in te stellen, naast de 30 procent capaciteitsbeperking voor de erediensten.

Bijna lege agenda

De evenementenagenda van la Sagrada Familia is bijna leeg. Er staan twee benoemingen ingepland die mogelijk geannuleerd worden: de wijding van vijf diakenen op 13 december en de wijding van Monseigneur Javier Vilanova Pellisa als hulpbisschop van Barcelona.

Activiteit parochie 

In de crypte van de kathedraal vinden nog wel activiteiten plaats, met inachtneming van de beperkingen voor de erediensten. Deze ruimte van Gaudi’s meesterwerk doet dienst als parochie van de wijk Sagrada Familia.

De Sagrada Familia is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Spanje en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Aan het 172 meter hoge meesterwerk (na afronding is het de hoogste kathedraal ter wereld) met 18 torens wordt al 140 jaar gewerkt. De planning was om de bouw in 2026 te voltooien, maar de coronapandemie levert vertraging op. 

Dit vind je misschien ook leuk