Wereldboekendag 2021 in Spanje

door admin
Wereldboekendag 2021 in Spanje

De Wereldboek- en Copyrightdag wordt wereldwijd gevierd om de wereld aan te moedigen literatuur te lezen, verhalen te delen en ervan te genieten.

Waarom 23 april?

23 april is een symbolische datum voor wereldliteratuur. Op deze dag in  1616 stierven drie beroemde schrijvers; Cervantes, Shakespeare en Inca Garcilaso de la Vega. Het is eveneens de geboorte- of overlijdensdatum van andere prominente auteurs, zoals Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Mejía Vallejo. Voorts valt de dag samen met de Día de Sant Jordi in Catalonië. Het verhaal van Sint Joris en de draak boeit al eeuwenlang de verbeelding van talloze mensen. 

In Spanje wordt Wereldboekendag vooral gebruikt om de auteur van Don Quichot – Miguel Cervantes – te eren met de uitreiking van een prijs die zijn naam draagt.

Het festival van Sant Jordi

In Catalonië valt Wereldboekendag samen met het populaire feest van Sant Jordi. Volgens de overlevering is het op deze dag gebruikelijk om mannen een boek en vrouwen een roos te geven. Hoewel er tegenwoordig best veel vrouwen zullen zijn die het liever andersom zouden zien.

Gewoonlijk verandert Barcelona in een enorme openluchtboekwinkel annex bloemist, vol met kraampjes met auteurs die exemplaren van hun werk signeren. Dat kan voor het tweede achtereenvolgende jaar niet doorgaan, toch kan ook de covid-pandemie kan deze viering niet volledig stoppen.

In 2021 wordt de Dag van Sint Joris gevierd zonder massale evenementen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. In Barcelona zullen boek- en bloemenwinkels hun producten tussen 21 en 23 april op straat kunnen verkopen. Door de hele stad wordt bovendien een tiental openlucht-beursterreinen opgezet met gecontroleerde toegang.

Boekennacht in Madrid

Gewoonlijk blijven in de Spaanse hoofdstad op Wereldboekendag 100 boekhandels tot middernacht geopend en wordt eromheen een speciaal cultureel programma georganiseerd. Bovendien krijgt iedereen die op die dag een boek koopt 10% korting.

In 2021 organiseert Madrid nog steeds een aantal activiteiten voor publiek van alle leeftijden. Belangstellenden zullen worden vermaakt met voorleeswedstrijden en andere activiteiten die aanmoedigen tot lezen aanmoedigen en mensen kennis laten maken me thet belang van woorden en verhalen.

Alcalá de Henares

Het hele weekend zal in het teken staan van de XXVII Nationale Ontmoeting van Mondelinge Vertellingen in Alcalá de Henares. Een podium wordt hier gevuld met magie dankzij verhalen die prachtig worden voorgedragen. 

Het oude ziekenhuis van Santa María La Rica zal podium bieden aan voorstellingen als “Een woord, een geluid, een beeld”, voor baby’s; de Galicische en Europese legendes en verhalen onder de titel “Wanneer reisde een tong van vuur in een hooiwagen?”; zelfs de originele “Colorín, Colorete”, die een onverwachte wending zal geven aan verhalen voor kinderen.

In het geboortehuis van Cervantes is een poëzievoordracht en een openbare lezing die is aangepast aan de nieuwe tijd. La Mancha-dichter Mariana Romero-Nieva zal verzen uit Soledad, Hombre de campo en Mi tierra reciteren in “Cervantes y la Mancha”, terwijl “El Quijotito” een van de beroemdste werken van de auteur zal herinterpreteren. De toegang is gratis en vol is vol. Bezoek de website van de afdeling toerisme van Madrid voor meer informatie over aan Wereldboekendag gerelateerde activiteiten.

Later dit jaar zal Madrid zijn jaarlijkse boekenbeurs houden. De 80ste editie vindt plaats van 10 tot 26 september 2021.

Deel een verhaal

Het belang van lezen en verhalen vertellen is groot en mag niet over het hoofd worden gezien. Voor kinderen is boeken lezen een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Verhalen delen kan echter ook anders dan via boeken. Kijk met kinderen naar prentenboeken, praat over wat je ziet en leer ze boeken waarderen. 

Door verhalen te lezen of te delen, kan een kind:

  • Klanken leren, woorden en taal leren kennen en een vroege geletterdheid ontwikkelen. 
  • Boeken en verhalen leren waarderen
  • Worden geprikkeld in de nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht 
  • Een beter vermogen ontwikkelen om zich te concentreren en sociale en communicatieve vaardigheden verbeteren. 
  • Het verschil tussen ‘echt’ en ‘fictie’ leren begrijpen
  • Meer begrip krijgen voor onbekende, soms angstwekkende gebeurtenissen en sterke emoties die daarmee gepaard gaan
  • Over andere culturen leren dan waarin het opgroeit. 

Tip: geef op Wereldboekendag een vriend, je kind of familielid een boek cadeau! Veel leesplezier!

Dit vind je misschien ook leuk