De beste Spaanstalige schrijvers ter gelegenheid van Wereldboekendag

door admin
De beste Spaanstalige schrijvers ter gelegenheid van Wereldboekendag

InSpanje.nl geeft een overzicht van een aantal van de beste Spaanstalige auteurs van wie er boeken in het Nederlands zijn te lezen voor wie het Spaans onvoldoende beheerst. 

Julio Llamazares

Beïnvloed door zijn jeugd in een klein dorpje in Léon, staat Llamazares bekend om zijn verbeeldingen van het landelijke Spaanse leven. Zijn werk omvat een scala aan genres, van schrijven over reizen tot poëzie en romans. Llamazares schrijft erg lyrisch, waardoor de hoofdpersonen soms onmenselijke trekjes vertonen. De gele regen (La Lluvia Amarilla) vormde zijn doorbraak en verkende de relatie tussen een verwoest dorp en een oude man die bijna dood is. Het is een gekwelde, maar ontroerende ode aan de kracht van het geheugen, een lofzang op een landschap en op een manier van leven. 

Carlos Ruiz Zafón

Velen zullen bekend zijn met het werk van wijlen Carlos Ruiz Zafón uit Barcelona (1964-2020), die lezers meenam op een reis door Barcelona en een mystieke wereld van boeken. De Schaduw van de wind (La Sombra del Viento) was internationaal een enorm succes. Van deze roman werden meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. De Schaduw van de wind vormde het eerste deel van het vierluik Het kerkhof van de vergeten boeken en werd gevolgd door nog drie romans; Het spel van de engel (2009), De gevangene van de hemel (2012) en Het labyrint der geesten (2017). 

Ook jongvolwassenen kunnen genieten van het werk van Ruiz Zafón, aangezien hij zijn schrijverscarrière in dat genre begon. Voor El Príncipe de la Niebla 1993 (The Prince of Mist, gepubliceerd in het Engels in 2010), ontving de Catalaanse auteur de Edebé literaire prijs voor fictie voor jonge volwassenen.

Gabriel García Martínez

Geprezen als een van de grootste schrijvers van de 20e eeuw, was de Colombiaanse romanschrijver, journalist en schrijver van korte verhalen Gabriel García Márquez (1927-2014) werd gezien als het gezicht van het magisch realisme. In 1982 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn bekendste werk, het epos Honderd jaar eenzaamheid. Zijn andere opmerkelijke werken zijn onder meer Liefde in tijden van cholera en Kroniek van een aangekondigde dood.

Isabel Allende

Een andere Zuid-Amerikaanse en magisch-realistische auteur, Isabel Allende, gebruikt haar romans als een platform voor de feministische stem in de Spaanstalige literatuur. Ze ontving een Nationale Literatuurprijs en de Presidential Medal of Freedom die haar werd toegekend door de voormalige president van de Verenigde Staten Barack Obama. Haar meest opmerkelijke werken zijn Het huis van de geesten, Liefde en Schaduw, Stad van de Wilde Goden en Eva Luna.

Rosa Montero

Rosa Montero was een lange tijd correspondent voor de krant El País. Met haar veelvuldig bekroonde fictie duikt ze in de complexiteit van vrouwelijkheid en de achtbanen van emoties en verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. Met haar roman La loca de la casa (The Lunatic of the House of The Crazed Woman Inside Me, 2003 – niet in het Nederlands vertaald) won ze zowel de Qué Leer-prijs voor het beste in Spanje gepubliceerde boek als de Italiaanse Grinzane Cavour-prijs voor het beste buitenlandse boek. In het Nederlands verschenen van haar de roman De dochter van de kannibaal (1997) en de autobiografische roman over haar overleden man Het absurde idee je nooit meer te zien (2013). Haar laatste roman is La Buena Suerte en vormt een radiografie van de menselijke verlangens angst en sereniteit.

Pablo Tusset

Het werk van Pablo Tusset uit Barcelona staat bekend om de schelmenhumor en de kluchtige personages. Hij brak in 2001 door met zijn debuutthriller Lo mejor que le puede pasar a un cruasándie in 2007 naar het Nederlands werd vertaald als Het beste wat een croissant kan overkomen. De titel zegt al genoeg over de eigenzinnigheid die je achter het omslag zult aantreffen. Neem een regelmatig dronken en oversekste levensgenieter die een onwillige detective wordt als zijn broer, de bedrijfsvoorzitter, verdwijnt. Als je het in het Spaans kunt lezen, doe dat dan. Tusset kreeg al snel de status van cultauteur en zijn boek stond jarenlang op de Spaanse bestsellerlijsten. In 2006 verscheen En el nombre del cerdo (In de naam van het varken). Beide boeken werden verfilmd. 

Almudena Grandes

Almudena Grandes is een van Spanjes meest geprezen en best verkopende literaire auteurs. Ze debuteerde in 1989, heeft inmiddels tien romans en drie verhalenbundels geschreven en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Sinds de beststeller Het ijzig hart is ze ook in Nederland een gevestigd auteur. Mario Vargas Llosa, ook niet de minste, noemde haar ‘een van de beste romanschrijvers van onze tijd’. Wie meer wil begrijpen van het Spanje en de heersende tegenstellingen onder het Franco-regime kan niet om haar boeken heen. 

Javier Marías

Javier Marías (1951) is de belangrijkste Spaanse schrijver van zijn generatie. Ontelbare literaire prijzen vielen hem ten deel en zijn werk werd in 40 talen vertaald. Met onder andere Een man van gevoel, Een hart zo blank, de trilogie Jouw gezicht morgen en De verliefden bereikte hij een zeer breed publiek. Hij wordt met zijn genadeloze kennis van het menselijk hart en oog voor de duistere kanten en de verborgen hoeken ervan dan ook alom gezien als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Miguel de Cervantes

Een roman over lezen, waanzin en verbeelding, dat is Cervantes’ magnum opus De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. In de ban van het lezen van ridderromans, besluit Don Quichot zelf een dolende ridder te worden. In het gezelschap van zijn trouwe schildknaap Sancho Panza voert hij op allerlei wonderbaarlijke manieren heldendaden uit. Zijn verbeeldingskracht leidt hem af. Hij ziet windmolens aan voor enorme reuzen, wil prinsessen redden die in werkelijkheid prostituees zijn en zet een basis op in een kasteel (herberg). Omdat Cervantes dit verhaal al ruim 4 eeuwe geleden schreef, is het voor lezers anno nu een erg boeiende en humoristische roman. Het was ook een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal.

Dit vind je misschien ook leuk