Kathedraal uit vierde eeuw ontdekt in Spaanse provincie Gerona

door admin
Kathedraal uit vierde eeuw ontdekt in Spaanse provincie Gerona

Het is niet de eerste keer dat er opgravingen zijn gedaan. Empúries staat juist bekend om de vele ontdekkingen die er al zijn gedaan. En dat is niet zo gek. In de zesde eeuw v. Chr. stichtten de oude Grieken hier de stad Emporion. De geschiedenis van wat zich daarna in deze plaats heeft afgespeeld, wordt nu langzaamaan aan het licht gebracht dankzij de verschillende archeologische opgravingen die hier sinds vorig jaar zijn gedaan door een samenwerking tussen het Catalaans Archeologisch Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van de regio en met financiering van de gemeente van L’Escala, waar Empúries onder valt.

Het onderzoeksproject is opgezet om meer te weten te komen over het ontstaan, de groei en het verval van Empúries. Hiervoor worden het oude havengebied en drie concrete fases onderzocht: de komst van de Grieken in de zesde eeuw v. Chr., de komst van de Romeinen rond de tweede eeuw v. Chr. en het moment waarop de bevolking zich concentreert in Sant Martí d’Empúries.

Wat eerdere ontdekkingen al verhullen

Al bekend is dat het bisschopdom van Empúries hier gezeteld is geweest in een gebied van minimaal twee hectaren groot en dat de ontdekte gebouwen het epicentrum vormden van hun bevolkingskern.

De bisschopszetel van Empúries is in de negende eeuw deel gaan uitmaken van die van Gerona. Toen is een kleine kerk gebouwd bovenop de resten van de middenbeuk en de apsis van de oude basiliek. Doordat deze nieuwe kerk ook verschillende fases heeft gekend, is nu goed te zien hoe Empúries zicht tot aan de zestiende eeuw heeft ontwikkeld. Een tweede tempel, die van Santa Margarita, is blijven staan tot aan de achttiende eeuw. Men heeft al ontdekt dat beide bouwwerken zijn gebruikt bij begrafenissen.

Bijzondere vondsten

De laatste opgravingen in Empúries vonden plaats op 6 april en 12 mei en daarmee is een zeer bijzondere basiliek-kathedraal ontdekt uit de late vierde eeuw. De kathedraal stond tussen gebouwen van het oude bisdom van Empúries, aan de rand van de uitmonding van de rivier Ter.

Het betreft een ‘bijzonder’ bouwwerk van meer dan twintig meter lang en drie schepen, aldus onderzoekers van het Catalaans Archeologisch Museum. In de kathedraal zijn er meer ontdekkingen gedaan. Zo is er een kleine schat met 184 bronzen munten gevonden die geslagen zijn in de vierde en vijfde eeuw. Daarnaast zijn er een kleine tiental graven gevonden met stenen sarcofagen. De betrokken archeologen hebben twee van deze doodskisten geopend en beiden waren leeg. Dat betekent dat de mensen die daar begraven lagen, opgegraven en daarna ergens anders weer begraven zijn, mogelijk vanwege hun status.

Naast deze nieuwe ontdekkingen, was al het vierkante baptisterium gevonden met in het midden de doopvont en was ook bekend geworden dat het complex in de loop der jaren verschillende keren is verbouwd, aan het einde van de zevende of begin van de achtste eeuw. Andere bouwwerken, zoals het paleis van de bisschop, zijn nog niet gevonden.

Dit vind je misschien ook leuk