Drie nieuwe mozaïeken gevonden in oude Romeinse stad Itálica bij Sevilla

door admin
Drie nieuwe mozaïeken gevonden in oude Romeinse stad Itálica bij Sevilla

De resten van Itálica, de grote Romeinse stad uit het begin van onze jaartelling, liggen in Santiponce, vlak bij Sevilla. Het ministerie van Cultuur en Historisch Erfgoed was verantwoordelijk voor de opgravingen waarbij  twee mozaïeken met zwarte en witte tesserae (kleine stukjes glas gebruikt voor mozaïeken), en een derde met kleurrijk tesserae, met een oppervlakte van ongeveer 16 vierkante meter zijn gevonden. Dat is een uitbreiding van 75%.

Mozaïeken leken verloren

De archeologische werkzaamheden, die op 22 juni voltooid moeten zijn, worden uitgevoerd in het oostelijk deel van het Casa del Patio Rodio, dat aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw deels is opgegraven. Het lijkt te gaan om de toegangszone en de vertrekken die grenzen aan de grote centrale binnenplaats. Uit eerdere opgravingen is duidelijk geworden dat in deze ruimten fragmenten van mozaïekplaveisel aanwezig waren, al leken ze volgens eerdere berichtgeving in zeer slechte staat te verkeren of werden ze zelfs als verloren beschouwd.

Toch zijn nu tijdens de laatste opgravingen deze drie bijzondere mozaïeken gevonden. Zij geven een vollediger beeld van de architectonische configuratie van dit gebouw dan tot nu toe bekend was, verklaarde directeur van de archeologische werkzaamheden, Fernando Amores, die ook professor aan de Universiteit van Sevilla is.

Deze nauwkeurige omschrijving van de architectonische overblijfselen van het huis legt ook de bijzondere eigenschappen van dit bouwwerk bloot. En dat leidt er weer toe dat de typologische identificatie met het Rhodische model in twijfel wordt getrokken.

De opgegraven kamers lijken huiselijke ruimten met verschillende functies te zijn, zoals bijvoorbeeld een eetzaal (triclinia). Het Casa del Patio Rodio werd voor het eerst ontdekt in 1873 door Demetrio de los Ríos, en werd gedeeltelijk opgegraven door verschillende onderzoekers tussen 1930 en 1942.

ItálicUS

De opgravingen vonden plaats als in het kader van het algemeen onderzoeksproject Itálicus. Hier wordt sinds 2014 door een multidisciplinair team onder leiding van Fernando Amores van de Universiteit van Sevilla en onderzoekers van andere academische instellingen aan gewerkt. Het project heeft als algemene doelstelling om de historische en erfgoedkennis van de woonwijken van de Romeinse stad Itálica te verdiepen door nieuwe instrumenten en methoden toe te passen.

Het Casa de Patio Rodio was een pilot. De archeologische opgravingen, die werden aangevuld met fotogrammetrische opnamen die door drones zijn gemaakt, maken deel uit van het Master Practicum waar 32 studenten van verschillende studierichtingen (Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Geesteswetenschappen, Schone Kunsten en Restauratie) uit verschillende delen van Spanje, alsook uit het buitenland (Mexico en Columbia) aan mee werkten.

Dit vind je misschien ook leuk