Een poepende Paus Franciscus in de kerststal

door admin
Een poepende Paus Franciscus in de kerststal

Deze kleine beeldjes van beroemde figuren met hun broek op hun knieën, of in het geval van de paus met de witte toga tot aan het middel, die aan het poepen zijn, worden elk jaar in de kerststal gezet. In Spanje is de kerststal een (nog wel) belangrijker item in het kerstinterieur dan de kerstboom. Velen maken er dan ook veel werk van. De caganers symboliseren vruchtbaarheid, hoop en voorspoed voor het komende jaar. 

Elk jaar komen er weer nieuwe figuren bij, zoals dit jaar de Paus die in goed gezelschap verkeert van Nelson Mandela, stervoetballer Gareth Bale en reggae-legende Bob Marley. Ook voorganger Paus Benedictus is in poepende houding in klei gevat en Real Madrid-trainers Gerardo Martino en Carlo Ancelotti.

Beroemdheden verkopen

Volgens Marc Alos, lid van het familiebedrijf Alos-Pla, marktleider op het gebied van caganers, zijn er dit jaar minder politici gemaakt, maar meer andere beroemdheden. Vanaf de 18e eeuw worden Caganers geproduceerd. In het begin waren het enkel nog boeren-figuurtjes. Tegenwoordig moeten er volgens Alos wel beroemdheden bij, anders zou zijn bedrijf niets meer verkopen.

Andere jaren viel de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Spaanse premier Rajoy en stervoetballer Lionel Messi al de eer ten beurt om al poepend in een kerststal te kunnen verschijnen.

Dit vind je misschien ook leuk