Het is het weer oorlog in Buñol… met tomaten!

door admin
Het is het weer oorlog in Buñol... met tomaten!

Dat kan, zodra het startsein om 11.00 uur in de ochtend wordt gegeven met behulp van vuurwerk zijn de straten omgeven door een dikke rode regenlaag van tomaten. Wat ruim zestig jaar geleden begon als kattenkwaad van een groepje jongens is nu ’s werelds grootste voedselgevecht. In 1944 vlogen de eerste tomaten door het stadje. Na afloop van het gevecht, rond 13.00 uur, beginnen alle inwoners gezamenlijk aan de grote schoonmaak.

De avond voor het gevecht worden er enorme pannen met heerlijke paella klaargemaakt boven grote houtvuren. Het hele feestprogramma duurt meer dan een week en wordt opgedragen aan San Luís Bertrán, de beschermheilige van het dorp.

Rondom het tomatengevecht zijn er kleurrijke processies, shows, concerten en talrijke andere evenementen. Niemand is veilig voor de duizenden tomatengooiers die elkaar en de kijkers, vooral fotografen en toeristen, met rijpe tomaten bekogelen.

Als kledingadvies geldt een zwembroek en een duikbril. La Tomatina is ongetwijfeld het meest krankzinnige festival van Spanje en misschien wel van heel Europa.

Dit vind je misschien ook leuk