Zeven verrassende feiten over Spaanse voetbalcompetitie

door admin
Zeven verrassende feiten over Spaanse voetbalcompetitie

De Spaanse voetbalcompetitie is weer begonnen en miljoenen Spanjaarden volgen weer wekelijks de sportieve prestaties van de 20 teams die mee mogen doen met de eerste divisie, de Primera División. 

1. De Beste

De Spaanse voetbalcompetitie La Liga is al vijf jaar de beste ter wereld. De Engelse competitie komt als enige in de buurt van het land wat het niveau betreft.

2. Engelse oorsprong

La Liga heeft een Engelse oorsprong. In 1889 werd de eerste voetbalclub in Spanje opgericht: Recreativo de Huelva. Deze club speelt nu in de tweede divisie en vormde oorspronkelijk de vrijetijdsbesteding voor de arbeiders van het Engelse mijnbedrijf van Rio Tinto in de provincie Huelva.

3. Messie magie

De topscorer aller tijden in de Spaanse competitie is Telmo Zarra. Hij scoorde 251 goals in 277 wedstrijden voor Atletic Bilbao van 1940 tot 1955. Echter, Leo Messi hoeft nog maar twee goals te maken om die titel over te nemen. Hij scoorde al 250 keer in 278 wedstrijden voor zijn club FC Barcelona.

4. Bijnamen

Spaanse teams hebben vaak vreemde bijnamen. Wat te zeggen van de spelers van Atlético Madrid die ‘colchoneros’ worden genoemd, wat zoveel betekent als ‘matras-mannen’ en verwijst naar de net als hun shirts gestreepte matrassen in het begin van de 20e eeuw. Naar spelers van Espanyol wordt verwezen met ‘perriquitos’ (parkieten), naar een vermeende wedstrijd die ooit werd gespeeld in een gebied met veel palmbomen gevuld met deze luidruchtige vogels. Met ‘gele onderzeeërs’ ofwel ‘submarino amarillo’ wordt verwezen naar de spelers van Villareal. Wie het tenue kent, snapt waarom.

5. Pichichi

Het woord ‘pichichi’ hoor je regelmatig wanneer je luistert naar Spaanse voetbalcommentatoren. ‘Pichichi’ is het woord voor degene die de meeste goals heeft gescoord, maar was oorspronkelijk de bijnaam van Atletico Bilbao speler en topscorer Rafael Moreno Aranzadi die het hoogtepunt van zijn roem beleefde in de jaren twintig. Hij stierf op zijn 29e aan tyfus. Niet lang daarna besloot de grootste Spaanse sportkrant Marca hun beker voor topscorers naar hem te vernoemen en werd de naam meer een algemene aanduiding voor topscorers.  

6. David en Goliath

Barcelona’s stadion Nou Camp (nieuwe grond) heeft plek voor 99.000 personen en is op vier na ‘s werelds grootste stadion. Ter vergelijking: in het stadion van de nieuwkomer in de eerste divisie dit jaar, Eibar, passen slechts 6.000 personen.

7. Rijk, rijker, rijkst

Volgens velen gaat het slechts om twee teams in La Liga, Real Madrid en Barça. Als het op geld aankomt, is dat ook zo. Real Madrid was de rijkste club ter wereld met 516 miljoen euro volgens de Football Money League van Deloitte in 2014. Barcelona stond op twee met 483 miljoen euro. De derde Spaanse club op de lijst, Atlético Madrid, stond op nummer 20 met inkomsten van 120 miljoen euro.

Lees hier meer.

Dit vind je misschien ook leuk