Spaanstalige filmindustrie bijeen in San Sebastián

door admin
Spaanstalige filmindustrie bijeen in San Sebastián

San Sebastián is elk jaar in september de plek waar de grootste namen in de Spaantalige filmindustrie samenkomen. Enkele grote namen die hun opwachting zullen maken tussen 19 en 27 september zijn Denzel Washington, Benecio del Toro, Pedro Almodovar, Antonio Banderas, Viggo Mortensen en Jessica Chastain.

Denzel Washington

Washington zal al op vrijdag zijn laatste film ‘The Equalizer’ presenteren. Daarbij maakt hij kans op de Donostia Awart voor zijn gehele oeuvre.

Er is een goede mix te zien van films van veteranen en van nieuwkomers in de industrie. Ook worden alle parels uit voorgaande edities van het festival getoond. Dit jaar is er met ‘Oosterse beloften’ speciale aandacht voor films van voor het jaar 2000 uit landen uit de voormalige Sovjet-Unie. Daarnaast is er een eerbetoon voor de enige vrouwelijke regisseur die een plekje wist te bemachtigen in de gouden eeuw van Hollywood: Dorothy Arzner.

De belangrijkste plekken waar nieuwe en oude films worden vertoond, zijn het Victoria Eugenia theater en het Kursaal. Van huis uit was het festival gericht op de Spaanse filmindustrie. Vanaf eind jaren vijftig werden er ook films uit andere landen toegelaten. Jaarlijks wordt er een publieksprijs uitgereikt voor de populairste film.

Filmprijzen

De belangrijkste filmprijzen zijn de Gouden Schelp en de Zilveren Schelp. Deze wordt tijdens het gala ter afsluiting van het festival uitgereikt door een jury die dit jaar wordt voorgezeten door de Spaanse producer Fernando Bovaira. 

Dit vind je misschien ook leuk