Nieuwe expositie in verrassend Sorolla Museum in Madrid

door admin
Nieuwe expositie in verrassend Sorolla Museum in Madrid

Het is voor het eerst dat niet de schilderijen, maar tekeningen van Joaquín Sorolla (1863-1923) centraal staan in een expositie van zijn werk. De tentoongestelde schetsen maken een essentieel onderdeel uit van zijn gehele oeuvre, waarbij de relatie tussen de schetsen en zijn schilderwerk duidelijk naar voren komt. De thema’s uit het werk van Sorolla, zee, strand, boten, vrouwen, kinderen, familie, zijn ook in de tekeningen van de expositie prominent aanwezig.

Verborgen parel in Madrid

Maar ook zonder expositie is een bezoek aan dit relatief onbekende en kleine museum in de Spaanse hoofdstad meer dan de moeite waard. Het moet om aandacht concurreren met het veel bekendere Prado, Reina Sofía en Thyssen-Bornemisza museum, maar de collectie en authentieke sfeer van het Sorolla museum laten een minstens zo grote indruk achter.

Een huis als museum

Het museum is gevestigd in het huis dat de schilder zelf naar eigen wens liet bouwen en waarvan hij de tuin zelf ontwierp, geïnspireerd op de Moorse paleizen van het Zuid-Spaanse Sevilla en Granada. Van het Alhambra in Granada nam Sorolla eigenhandig de begroeiing voor zijn tuin in Madrid mee. Het geheel van Andalusische tegels, fonteinen, vijvers en prieeltjes geeft je midden in de drukte van Madrid het gevoel in Andalusië te staan. Sorolla heeft tot aan zijn dood in 1923 met zijn vrouw en drie kinderen in dit huis gewoond.

Na zijn dood heeft zijn weduwe het huis, inclusief schilderijencollectie, geschonken aan de Spaanse overheid die het in 1932 opende als museum.

Vaste collectie

Het belangrijkste van het museum blijft natuurlijk de vaste collectie schilderijen. Deze bestaat uit werken die Sorolla voor zijn plezier maakte en niet waren bedoeld voor de verkoop zoals diverse portretten van zijn gezin. Ook het oorspronkelijke meubilair en diverse kunstobjecten uit de privécollectie van de familie Sorolla staan nog steeds in het museum. De persoonlijke werken en de huiselijke sfeer in het museum dragen bij aan een unieke museumervaring.

Klik hier voor meer informatie op de website van het museum.

Dit vind je misschien ook leuk