Internationale Flamencotop in Nederland tijdens Flamenco Biënnale 2015

door admin
Internationale Flamencotop in Nederland tijdens Flamenco Biënnale 2015

De vijfde én lustrum-editie van dit toonaangevende festival vindt plaats van 16 januari tot 3 februari in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De eerste voorstellingen zijn inmiddels bekend. Kaarten kunnen vanaf nu worden gereserveerd op de website van de Flamenco Biënnale.

Artistieke veelzijdigheid

Tijdens het muziek- en dansfestival laten nieuwe én ervaren talenten de verschillende kanten van de flamencokunst zien. Traditionele flamenco wordt gecombineerd met experimentele vormen waarbij een link wordt gelegd naar andere genres als de jazz en de klassieke muziek.

Randprogramma

Ook is er een uitgebreid randprogramma georganiseerd. Dit programma bestaat uit tentoonstellingen, workshops, masterclasses, lezingen, films en documentaires, jeugd- en amateurvoorstellingen in de verschillende steden. Er wordt onder andere een workshop flamencogitaar gegeven door gitarist Dani de Morón. De Morón wordt gezien als een van de belangrijkste hedendaagse flamencogitaristen.

Flamenco is ‘duende’

Flamenco is een verzamelnaam voor de muziek, zang en dans die in de 19e eeuw ontstaan is in Zuid Spanje. Maar de essentie van flamenco drukken de Spanjaarden uit met het woord ‘duende’.  Een woord dat zich als het over flamenco gaat niet eenvoudig laat vertalen. Het duidt op de bezieling, de bevlogenheid van de flamencoartiest. Het omvat een soort magie die de muzikant, zanger of danser ervaart waardoor er iets ontstaat dat meer is dan de muziek, zang of dans op zichzelf: het is de essentie van de flamenco. Flamenco heeft dan ook alles te maken met het uitdrukken van gevoel, van intense triestheid tot grote vreugde. “El duende no está en la garganta; el duende sube por dentro desde la planta de los pies” zeggen de Spanjaarden: duende komt niet uit de keel, het kruipt omhoog vanuit je voetzool. Duende kun je niet leren, het is geen kunst, het is bezieling.

Dit vind je misschien ook leuk