Valencia is een ideale winterbestemming

door admin
Valencia is een ideale winterbestemming

Verwacht geen witte kerst, maar de aangename temperaturen, de vele terrasjes en een uitzicht over de Middellandse Zee maken veel goed. Boek bijvoorbeeld eens een vlucht naar Valencia. Deze stad aan de Spaanse oostkust heeft de vakantieganger veel te bieden, ook in de voor ons zo bekende donkere wintermaanden.

Een Spaanse kerst

Hoewel Valencia misschien niet de eerste bestemming is waar je aan denkt voor een kerstvakantie, staat deze dynamische stad bekend om de gezelligheid, heerlijke temperaturen, traditionele lekkernijen en tradities. Kerst is voor de Spanjaarden echt een familiefeest en vooral op kerstavond en eerste kerstdag wordt het feest uitbundig met de hele familie gevierd, samen met heerlijke maaltijden en kleine cadeautjes.

Winterse feestsfeer

De stad wordt in de weken voor Kerst prachtig versierd, uitbundig verlicht en volledig gehuld in een heerlijke winterse feestsfeer. Op de twee grote, centrale pleinen, Plaza de la Reina en Plaza de Ayuntamiento, kun je grote kerstbomen en gezellige kerstmarkten vinden. Verspreid door de stad zijn ook een aantal kunstijsbanen aangelegd waar je heerlijk op kunt schaatsen.

Kerststallen in Valencia

Een ander bijzondere traditie is de kerststal, in het Spaans ‘belén’ genoemd. Deze vind je niet alleen terug in de kathedraal van Valencia, maar overal door de stad, in het gemeentehuis, elke kerk en veel andere gelegenheden hebben hun uiterste best gedaan een fraaie kerststal op te bouwen. Soms zijn het eerder complete dorpen van rond het jaar nul.

Loop ook eens binnen bij Mercado de Colón, de centrale overdekte versmarkt in Valencia. (http://mercadocolon.es/navidad.php). Hier vinden vaak optredens, concerten en andere evenementen plaats.

¡Feliz año nuevo!

Oud en Nieuw wordt in Spanje eveneens uitbundig gevierd, maar anders dan in Nederland of België. Zo wordt er bijvoorbeeld in plaats van champagne vooral veel cava gedronken. Op oudejaarsavond, om 12 uur, is het de traditie om op iedere klokslag een druif te eten. Dit brengt geluk en voorspoed in het nieuwe jaar.

Ook met dit feest draait het vooral om lekker eten. Vele restaurants bieden dan ook op oudejaarsavond speciale menu’s aan waar lekker van kunt genieten, of lunchaanbiedingen voor een vermoeide 1 januari. Door heel Valencia vind je clubs en barretjes waar met oud en nieuw grote feesten worden georganiseerd. Zorg wel dat je er snel bij bent, want de kaartjes zijn zo weg. Houd er ook rekening mee dat de feesten hier iets later beginnen dan bij ons en dat je dus zo tot diep in de nacht nog aan het dansen kunt zijn. Bekende clubs zijn bijvoorbeeld Deseo54Moon of de club Mya in de bijzondere Stad van de Kunst en de Wetenschappen.

Praktische zaken

Besef bij een bezoek aan Valencia tijdens de feestdagen dat op sommige dagen veel winkels en restaurantjes gesloten zijn. Wil je toch uit eten, zorg dan dat je van tevoren goed uitzoekt welke restaurants er wel open zijn. Valencia heeft maar liefst vier restaurants met Michelinsterren waar je heerlijk uitgebreid kunt genieten van het Valenciaans gastronomische landschap. Sommige restaurants hebben zelfs een speciaal menu voor kerstavond, zoals het restaurant Riff. 

Boek je eigen appartement in Valencia

Een andere aanrader is om een appartement met een eigen keuken te boeken om te voorkomen dat je met een lege maag op een hotelkamer zit. Zo kun je zelf een Spaanse kerstmaaltijd bereiden en ben je niet afhankelijk van de openingstijden van andere eetgelegenheden. Kijk voor het boeken van een appartement eens op een site als Wimdu.

Vluchten kunnen rond de kerstperiode vaak wat duurder uitvallen, dus zorg ervoor dat je op tijd boekt. Houd ook de verschillende vluchtmaatschappijen die op Valencia vliegen zelf in de gaten zodat je geen last-minute aanbieding misloopt.

Dit vind je misschien ook leuk