Mysterie rond schepper Don Quichot vermoedelijk opgelost

door admin
Mysterie rond schepper Don Quichot vermoedelijk opgelost

In het voormalige klooster Convento de las Trinitarias in de Spaanse hoofdstad troffen de onderzoekers een kist aan met met daarop de letters M en C. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om de resten van de wereldberoemde schrijver Miguel de Cervantes. 

De crypte waarin de kist werd aangetroffen bevindt zich op bijna vijf meter diepte onder de vloer van het klooster. Afgelopen zaterdag werden voor de eerste keer tijdens het onderzoek persfotografen bij de crypte toegelaten.

Nog geen zekerheid

Verder onderzoek naar de aangetroffen kist moet nog uitwijzen of met zekerheid kan worden vastgesteld dat het om de stoffelijke resten van de Spaanse schrijver gaat. De met spijkertjes gevormde initialen M.C. lijken echter naar Miguel de Cervantes te verwijzen. In april van het afgelopen jaar startte de eerste fase van het onderzoek naar de resten van de schrijver van Don Quichot. De tweede fase ging in december van het afgelopen jaar van start.

Resten van meerdere personen

De kist die de forensische experts aantroffen is door vocht en houtworm ernstig beschadigd. De letters M en C werden aangetroffen aan de hoofdzijde van de kist, het gedeelte dat het minst ernstig beschadigd is. In de kist bevonden zich ook de resten van andere mensen, waaronder die van vrouwen en kinderen.

Identificatieonderzoek

Archeologen en forensische experts staan nu voor een verder onderzoek naar de aangetroffen botresten. Eerst zullen de kinderbotten worden gescheiden van de volwassen botten, daarna de vrouwenbotten van de mannenbotten. Als de volwassen mannenbotten geselecteerd zijn, gaan de onderzoekers op zoek naar de verwondingen die Cervantes aan zijn linkerhand en borstbeen opliep bij de Slag van Lepanto. Ook het feit dat Cervantes bij zijn overlijden slechts zes tanden over had kan helpen bij het identificeren van de botresten, evenals een vervormde wervelkolom als gevolg van artrose. 

Lijkwade

Ook worden de textielresten van de Franciscaanse lijkwade die Cervantes vermoedelijk droeg toen hij begraven werd, onderzocht. Cervantes trad enige tijd voor zijn dood toe tot de Orde van de Franciscanen. Miguel de Cervantes werd begraven op 23 april 1616. 

Lees ook: Madrid zoekt naar resten van Miguel de Cervantes

Dit vind je misschien ook leuk