Geen wereldburger zonder moedertaal

door admin
Geen wereldburger zonder moedertaal

In 2013 emigreerden ruim 145.000 Nederlanders, onder wie ruim 13.000 kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar. Zij groeien op als wereldburgers met Nederlandse roots.

Een globaliserende wereld lijkt te vragen om een gemeenschappelijke taal. Veel migrerende ouders onderkennen dan ook het belang van de kennis van de taal van het land van bestemming of het Engels, de voertaal op de meeste internationale scholen. Wanneer kinderen echter de kans wordt geboden om meertalig op te groeien, waarbij de moedertaal een van de talen is die op hoog niveau wordt beheerst, is dit voor hen van grote meerwaarde.

Voordelen van een goed ontwikkelde moedertaal

Taal is een wezenlijk bestanddeel van de identiteit en is de meest directe uitdrukking van cultuur. Weten wie je bent en waar je vandaan komt, geeft je de kans om je te ontwikkelen tot wereldburger. Het goed beheersen van de moedertaal is een verrijking van de eigen culturele identiteit en daarnaast van belang voor het zelfvertrouwen van een kind. Wanneer kinderen veel zelfvertrouwen hebben verloopt het aanleren van nieuwe vaardigheden en kennis en daarmee het leren van een nieuwe taal beter. De erkenning van de thuis- c.q. moedertaal is daarvoor een belangrijke vereiste.

Positieve cognitieve effecten van meertaligheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat het behoud van de moedertaal meerdere belangrijke positieve cognitieve effecten heeft op de ontwikkeling van de meertaligheid. Het verder ontwikkelen van de andere taal of talen gaat kinderen met een goed ontwikkelde moedertaal gemakkelijker af. Een kind dat een nieuw concept als ‘klok kijken’ in zijn moedertaal heeft geleerd, hoeft in de andere taal alleen de nieuwe woorden die bij het concept horen te leren. Meertalige kinderen beschikken over meer, bewuste en onbewuste, kennis van taal.

Bij meertalige kinderen waarbij minimaal twee talen op schoolniveau  zijn ontwikkeld nemen bovendien vaardigheden als probleemoplossend vermogen, creativiteit, aanpassingsvermogen en andere “higher order thinking skills” toe. Dit zijn waardevolle 21-eeuwse vaardigheden waar onze kinderen in de wereld waarin zij opgroeien zeker hun voordeel mee kunnen doen. Dit betekent ook dat kennis van moedertaal een grote bijdrage levert aan de cognitieve ontwikkeling in bredere zin, en als consequentie leidt tot betere schoolresultaten.

Lees meer op de website van de Stichting NOB: Stichtingnob.nl

Klik hier voor een lijst met het aanbod aan Nederlandstalig onderwijs in Spanje. (Bron: Nederlandse Ambassade in Madrid)

Dit vind je misschien ook leuk