Wat kun je het beste eten als het buiten extreem warm is?

door admin
Wat kun je het beste eten als het buiten extreem warm is?

Helaas, het eten van een ijsje of het drinken van ijskoud water of andere dranken is niet het beste om te doen als het buiten zindert van de hitte. Wat je dan beter wel op je persoonlijke menu kunt zetten lees je hieronder.

Volgens voedings-experts kun je het beste water op kamertemperatuur drinken en pittige dingen eten omdat dit je lichaam helpt te zweten en de effecten van de hitte tegen te gaan.

Kruiden en pittig eten

Je zou het niet direct denken, maar kruiden en pittige voedingsmiddelen zijn goed om te eten tijdens een hittegolf. Het is ook niet voor niets dat vaak in warme landen op het zuidelijk halfrond pittig gegeten wordt. Dit verhoogt je lichaamstemperatuur en bevorderen zo het zweten, zodat het lichaam beter op de juiste temperatuur blijft.

Gewone en watermeloen

Ze zijn niet voor niets gedurende de zomermaanden overal verkrijgbaar in vele soorten en maten. Meloenen. De beste meloen is de watermeloen ofwel de sandía. Doordat deze vruchten heel veel water en vitamine C bevatten, helpen ze je lichaam te hydrateren en ze zijn bovendien nog gemakkelijk te verteren. Watermeloen bevat bovendien nog antioxidanten.

Framboos, braam en braamboos

De vruchten zijn beter verkrijgbaar in Nederland en België, maar in de groentekraam op een Spaanse markt en in diverse supermarkten zitten ze zomers in het assortiment. Een braamboos is een kruising tussen een framboos en een braam en deze vruchten hebben een ontstekingsremmend en bloeddrukverlagend effect en verwijden de bloedvaten, wat je lichaam helpt de temperatuur te verlagen door een betere bloedcirculatie.

Sla en salades

Het eten van salades in alle soorten en maten helpt bij het op peil houden van de vochthuishouding in je lichaam. Sla bevat veel water en is lichtverteerbaar, zodat het lichaam minder energie nodig heeft bij het verteren van je maaltijd en die energie weer kan gebruiken om af te koelen. Voor komkommers geldt hetzelfde

Thee en water op kamertemperatuur

Thee en andere warme – maar niet té hete – dranken (zonder alcohol) helpen het lichaam te zweten en gaan de effecten van hoge temperaturen tegen. Zweet door een warme drank is veel verkoelender dan de warmte van een warme drank je hitte geeft. Water is veel effectiever als je het op kamertemperatuur (agua del tiempo) drinkt dan ijskoud uit de koelkast. Al lijkt de eerste optie aantrekkelijker. Met of zonder prik maakt dan niet uit. 

Andere tips

Wacht niet met drinken op hete dagen tot je dorst hebt. Dan is het eigenlijk voor een goede hydratatie al te laat. Men adviseert om in totaal twee liter vocht tot je te nemen op een dag. Water, thee en natuurlijke vruchtensappen zijn het beste. Doe ook de plastest: je plas moet doorzichtig, vaal geel zijn. Is het donkergeel, giet dan snel wat water naar binnen.

Blijf weg van zwaar en vet

Vermijd het eten van zware maaltijden met veel vet of veel voedsel in een keer. Dan heeft je lichaam extra energie nodig bij het verteren ervan. Je kunt beter het eten meer over de dag verspreiden en kiezen voor lichtverteerbaar voedsel zoals groente, fruit en vis.

Alcohol

Ook al is er voor velen niets lekkerders als op een terras achterover leunen en te nippen aan een prosecco, lambrusco, rosé, een ijskoud biertje of een heerlijke mojito, je kunt beter niet teveel alcohol drinken. Het onttrekt het vocht aan je lichaam, dat je juist zo hard nodig hebt.

Natuur

Zoek de natuur ook op. Schaduw van bomen is veel verkoelender dan de schaduw van een parasol of een afdak. In een park met gras en bomen is de temperatuur vaak een paar graden lager dan tussen het hete en warmte afstralende beton in de stad. 

Dit vind je misschien ook leuk