Expositie Edvard Munch in Museo Thyssen Bornemisza Madrid

door admin
Expositie Edvard Munch in Museo Thyssen Bornemisza Madrid

‘Arquetipos’ is te zien tot 17 januari 2016. De tachtig werken van de tentoonstelling geven een beeld van de lange en vruchtbare schilderscarrière van Munch waarin hij uiting geeft aan de obsessies van de moderne mens. In een verzameling archetypes legt Munch existentiële emoties bloot zoals liefde, verlangen, jaloezie en angst.    

Edvard Munch

Edvard Munch (1863-1944) had een artistieke carrière die meer dan vijftig jaar duurde. In deze periode voltooide hij liefst 28 duize nd kunstwerken. Zijn beroemde schilderij ‘De Schreeuw’ is een van de duurste werken uit de kunstgeschiedenis. Het werd in 2012 bij Sotheby’s in New York geveild voor een recordbedrag van 120 miljoen dollar.   

Munch kampte in zijn leven met neuroses en een alcoholverslaving. Op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder en zijn zus en kwam dus al snel met thema’s als de dood en verlies in aanraking. Hij ontwikkelde een grote angst voor ziektes en de dood. Zelf was Edvard ook een ziekelijk kind, hij leed aan astma en acute reuma. Door zijn angsten en ziektes besloot hij zelf kinderloos te blijven en zijn genen niet door te geven. Dat maakte de relaties die hij met vrouwen had uiterst gecompliceerd en hij stierf uiteindelijk alleen in zijn huis in Oslo. Geïnspireerd door de natuur en gedreven door zijn geestelijke onrust kwamen zijn kunstwerken tot stand.

Ondergewaardeerd

Ondanks het feit dat Edvard Munch nu wereldberoemd is, kwam zijn faam pas vrij recent. In 1951 organiseerde de Tate Gallery in Londen voor het eerst een expositie met het werk van Munch, waarvan de Oostenrijkse dichter en schilder Oskar Kokoschka al zei dat zijn werk van wereldfaam zou moeten zijn. Deze faam hield in het begin echter veel onbegrip over zijn werk in, wat de perceptie over hem en zijn oeuvre negatief beïnvloedde. Net als de Nederlandse schilder Vincent van Gogh werd Munch gezien als een psychisch gestoorde alcoholist.

Guillermo Solana, artistiek directeur van het Museo Thyssen Bornemisza, betreurt het feit dat niet het hele oeuvre van Munch bekend is en op waarde wordt geschat. Zijn jonge jaren, de jaren 90 van de negentiende eeuw, worden gezien als zijn belangrijkste schilderperiode. Dit doet onrecht aan de complexiteit en veelzijdigheid van zijn gehele werk. Mensen vergeten vaak de periode na zijn verblijf in een psychiatrische kliniek, waarin hij nog een halve eeuw geschilderd heeft.

Nadruk op veelzijdigheid

De expositie Edvard Much. Arquetipos probeert de beladenheid van Munch te ontzien en juist de complexiteit en veelzijdigheid van zijn werk aan het licht te brengen. De 80 werken, waarvan ruim de helft in bruikleen is uit het Munchmuseum in Oslo, 23 uit andere landen en drie uit het Museo Carmen Thyssen, omvatten alle terugkerende thema’s uit het werk van de schilder: melancholie, dood, vrouwen, melodrama, liefde, vitalisme en naakten. Bij deze thema’s experimenteerde de kunstenaar met de nieuwste schildertechnieken.

In de expositie zijn de werken van Munch niet chronologisch gerangschikt, maar thematisch. Dit, om de steeds terugkerende thematiek, geschilderd met steeds andere technieken, te benadrukken.

Munch in Van Gogh museum Amsterdam

Ook het van Gogh museum in Amsterdam heeft momenteel een tentoonstelling over Edvard Munch. In ‘Munch: van Gogh’ staan de paralellen tussen de twee iconische kunstenaars centraal. Van Gogh en Munch hebben elkaar nooit ontmoet, maar de overeenkomsten in hun artistieke oeuvre zijn opvallend. Op deze tentoonstelling is De Schreeuw van Munch te bezichtigen. De tentoonstelling loopt, net als Arquetipos in Madrid, tot 17 januari 2016.

Dit vind je misschien ook leuk