Is de Spaanse samenleving alcoholistisch?

door admin
Is de Spaanse samenleving alcoholistisch?

Dat niet alleen. De WHO waarschuwt ook voor rookverslaving en obesitas in Spanje. Volgens Spanje’s nationale durgs plan wordt er ongeveer 11,2 liter alcohol gedronken per persoon per jaar. Dat is twee keer het gemiddelde wereldwijd van 6,2 liter en hoger dan het Europese gemiddelde dat op 10,9 liter ligt. Opvallend is wel dat 31 procent van de Spaanse bevolking zegt nooit te drinken.

Bier wordt het meest gedronken door de helft van de bevolking. Daarna volgen sterke dranken voor 28 procent van de bevolking en wijn staat op drie met 20 procent. De krant El País citeert Eusebio Megías, een psychiater en de directeur van de Spaanse stichting tegen drugsverslaving: ‘Spanje is altijd een alcoholische samenleving geweest. De manier waarop we drinken is anders en heeft meer te maken met de Mediterrane levensstijl. Maar dat betekent niet dat we niet teveel drinken. Het is alleen dat de samenleving en het individu alcoholconsumptie niet als een gevaar zien. Alcohol wordt alleen als een probleem gezien wanneer het invloed heeft op de veiligheid, zoals in het verkeer, of op de openbare orde, maar nooit als een gezondheidsissue.’

Het effect van alcohol op het lichaam varieert per persoon. Het hangt ook af van de hoeveelheid voedsel in onze maag zit, ons geslacht, ons gewicht, onze leeftijd en andere zaken. Artsen maken gebruik van de eenheid van 10 gram alcohol om inname en de gevolgen ervan te meten.

Dagelijks maximum

De WHO stelt dat voor mannen de inname van meer dan 28 eenheden gevaarlijk is en voor vrouwen ligt dat aantal op 18. Het dagelijkse maximum voor mannen is gesteld op vier eenheden voor mannen en 2,5 eenheden voor vrouwen. Een glas bier of wijn van 200 centiliter geldt als één eenheid. Vijftig centiliter sterke drank zoals whisky geldt als twee eenheden, zowel puur als in een mix met frisdrank. In Spanje is alcoholgebruik verantwoordelijk voor ruim achtduizend doden op jaarbasis. Mensen overlijden als gevolg van levercirrose, kanker, ontstoken alvleesklieren tot verkeersongelukken.

Wijn vast onderdeel bij maaltijd

Volgens El País stroomt alcohol door de aderen van de Spaanse samenleving en zit verankerd in het DNA van Spanje. Zo was wijn altijd een vast onderdeel bij elke maaltijd. Jonge kinderen kregen vroeger vaak twee slokjes wijn met limonade gemengd en men gaf vroeger zelfs gin aan jonge meisjes die last hadden van menstruatiepijn. Het is nog niet zolang geleden dat de verkeerspolitie ’s ochtends voor de start van hun dienst in een bar werd gespot al nippend aan een koffie met een brandy of een anís erbij. Nog steeds geven veel restaurants na een maaltijd waar al veel bier of wijn werd genuttigd een shot van een of andere sterke drank weg als klanten om de rekening vragen.

Teveel drinken

Volgens het Nationale Drug Plan in Spanje staat slechts 0,4 procent van de bevolking te boek als alcoholist. ‘Dat is het topje van de ijsberg’, aldus Francisco Camarelles, coördinator van een voorlichtingscampagne van artsen om mensen over de gevaren van alcohol te informeren. In deze campagne wordt gesteld dat er minstens 1,5 miljoen mensen in Spanje zijn die gewoonweg teveel drinken en zo hun gezondheid op het spel zetten. Volgens Camarelles is het probleem dat de meeste mensen zich niet bewust zijn van die gevaren. Als hen wordt gevraagd hoeveel ze drinken, antwoorden de meeste dat ze een ‘normale hoeveelheid’ innemen. Bij nader onderzoek blijkt dan vaak dat het boven de aanbevolen hoeveelheid ligt. ‘Sommige mensen zijn zo verrast als hen wordt verteld hoeveel ze drinken dat ze onmiddellijk gaan minderen’.

Volgens Fernando Caudevilla van een organisatie die jongeren informeert over verantwoordelijk alcohol- en drugsgebruik is alcoholinname enkel gevaarlijk voorbij een bepaald punt. ‘Dat is geen morele kwestie, maar gebaseerd op wetenschappelijk bewijs’.

Dit vind je misschien ook leuk