Is het einde van Moederdag in zicht?

door admin
Is het einde van Moederdag in zicht?

De liefde en het enthousiasme waarmee het cadeau op school gemaakt werd, waren belangrijker dan de financiële waarde ervan. Op latere leeftijd trekken we de portemonnee of sturen we bloemen. Moederdag wordt overal ter wereld gevierd. Maar weinigen weten echter waaróm het gevierd wordt. Hierover bestaan nogal wat misvattingen. Bovendien is niet iedereen ervan overtuigd dat we Moederdag moeten blijven vieren.

Een en dezelfde dag?

Een eerste misvatting is dat het overal op dezelfde dag gevierd wordt. Spanje, maar ook landen als Roemenië en Zuid-Afrika vieren Moederdag op de eerste zondag van mei. In Nederland, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland wordt Moederdag echter gevierd op de tweede zondag van mei. En ook op 15 augustus, Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart, wordt in sommige katholieke landen Moederdag gevierd.

Een religieus feest?

Een tweede misvatting is dat het van oorsprong een religieus feest is. Het klopt weliswaar dat men al in de oudheid elk voorjaar de moeders van de goden eerde. In de 17e eeuw gaven kinderen in Engeland op ‘Moeder Zondag’, de zondag voor Pasen, na afloop van de mis bloemen aan hun moeders. Ook in Spanje werd Moederdag lange tijd gevierd op de katholieke feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (Inmaculada Concepción), op 8 december, maar deze datum werd in 1965 veranderd.

De oorsprong van de huidige Moederdag

Moederdag zoals we dat tegenwoordig kennen vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar rechter Julia Ward Howe in 1870 een campagne voor pacifisme en ontwapening van vrouwen lanceerde. De campagne werd echter pas een succes toen Anna Marie Jarvis in 1907 de dag voor moeders begon te promoten. In 2014 besloot president Woodrow Wilson dat de tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag “Mother’s Day” zou zijn. Dit werd door allerlei landen overgenomen.

Commercie kaapt Moederdag

In onze tijd is de commercie op Moederdag gedoken. Spanjaarden geven maar liefst 30 miljoen euro uit aan bloemen voor Moederdag. Ook parfum, boeken, chocolade of fruitmanden zijn klassiekers. Maar ook andere cadeaus winnen aan populariteit, zoals wellnessbehandelingen of een ballonvaart. De ONCE, de dagelijkse loterij in Spanje, organiseert een speciale Moederdagtrekking met prijzen tot 17 miljoen euro. En ook de bioscopen doen mee, met de tragikomedie “Mother’s Day” met ondermeer Julia Roberts.

Is het einde van Moederdag in zicht?

Er is echter ook sprake van een tegenbeweging. Steeds minder scholen in Spanje vieren Moederdag, omdat de samenstelling van gezinnen sterk veranderd is. Zij beschouwen Moederdag als een verouderd concept en geven de voorkeur aan de viering van de “Internationale dag van het gezin” op 15 mei. De Verenigde Naties hebben deze dag in 1993 uitgeroepen om stil te staan bij het belang van het gezin.  De voorzitter van de Spaanse confederatie van ouderverenigingen (Ceapa), Jesús Salido, bevestigt dat steeds meer ouderraden (Ampas) voor een universeler feest kiezen dat beter aansluit bij de verschillen in gezinssamenstelling. Hoewel de Ceapa niet zover wil gaan om hierover richtlijnen op te stellen voor de Ampas, benadrukt zij wel het belang om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. Ook het PPiiNA (Platform voor gelijk en niet overdraagbaar ouderschapsverlof) is volgens woordvoerster María Castro voorstander van een gezamenlijke dag voor moeders en vaders, om hiermee te benadrukken dat alle ouders dezelfde rechten en verantwoordelijkheden dragen voor hun kinderen. De internationale dag van het gezin is een uitstekend moment om aandacht te geven aan de verschillende gezinssituaties die we nu kennen. De toekomst zal leren hoe lang Moederdag nog houdbaar is.

Dit vind je misschien ook leuk