Werken Miró geveild voor vluchtelingenwerk Rode Kruis

door admin
Werken Miró geveild voor vluchtelingenwerk Rode Kruis

De volledige opbrengst van de veiling gaat naar het vluchtelingenwerk van het Rode Kruis. Tijdens zijn leven schonk Miró al diverse werken aan het Rode Kruis uit dankbaarheid aan de arts die in 1965 het leven van zijn enige dochter (de moeder van Punyet) redde nadat zij met haar auto was geraakt door een trein. Zo schonk hij Tapís de Tarragona en het werk Gràcies/Gracias dat hij in 1974 maakte en dat nu ook in Londen wordt geveild.

Vluchtelingen

Daarbij kon Miró zich goed inleven in de situatie van vluchtelingen omdat hij zelf tijdens de Spaanse burgeroorlog als symphatisant voor de Republikeinen vluchtte naar Frankrijk, waar hij tot 1940 in Parijs verbleef met zijn vrouw en dochter. Toen de nazi’s de Franse hoofdstad binnen vielen keerde hij terug naar Spanje. De in Barcelona geboren Miró stierf in 1983 op 90-jarige leeftijd in zijn woning in Palma de Mallorca.

Wensen

‘Dit is wat Miró gewild zou hebben’, zegt zijn kleinzoon in een persbericht. ‘Ik beschouw mijzelf als de uitvoerder van zijn wensen en probeer te doen wat mijn grootvader zou hebben gedaan als hij nog in leven was’.

Dit vind je misschien ook leuk