Vondst documenten in Sevilla werpt nieuw licht op leven Cervantes

door admin
Vondst documenten in Sevilla werpt nieuw licht op leven Cervantes

De documenten bestrijken een periode van 1587 tot 1598 en zijn nog niet eerder gepubliceerd. “Het is fantastisch om in de archieven te duiken en dan zo’n ontdekking te doen. Het is een wonder dat vandaag de dag nog documenten boven wat komen die meer dan 400 jaar oud zijn,“ aldus de directeur van het historisch Archief, Amparo Alonso.

Historisch belang

Het is niet de eerst keer dat er in dit archief in Sevilla documenten van Cervantes ontdekt zijn. In 2005 zijn al eens 20 documenten gepubliceer. Op 18 daarvan stond een handtekening van de schrijver. De drie recent ontdekte documenten zijn uniek en van historisch belang. Cervantes woonde gedurende 14 jaar in Sevilla en aan de hand van de documenten kan men beter zijn leven in deze stad reconstrueren.

Wollen dekens

Het eerste document dateert uit 1587 en betreft een notariële akte voor de aankoop van enkele wollen dekens. Het is het oudste officiële document dat bekend is van Cervantes in Andalusië.

Hij werkte in die tijd voor de koning in Écija en reisde veel door Andalusië. Hij was toen verantwoordelijk voor het handelen in koopwaar en het vorderen van wijn en olie voor de bevoorrading van de Spaanse Armada in opdracht van koning Philips de Tweede. De Armada was de onoverwinnelijke vloot bestaande uit 137 schepen die tijdens de Spaans-Engelse oorlog (1585-1604) Engeland probeerde binnen te vallen.

Gevangenis

Het tweede document heeft als datum 13 maart 1591. Ditis een brief gericht aan de gevangenis in Sevilla.  Op dat moment zat hij hier zelf niet gevangen, maar wel ene Fransciso de Laguna. Laguna was gevangen genomen voor het niet betalen van de huur. Cervantes verklaart in de brief dat beiden de schuld zullen betalen. Laguna was ook in dienst bij de koning.

Cervantes heeft zelf overigens ook gevangen gezeten in Sevilla. Dit was van september tot en met december 1597 omdat er verschillen zaten in het geïnde belastinggeld, iets wat later opgehelderd werd.

Huurcontract

Het derde document betreft een huurcontract uit oktober 1598. In het contract staat gespecificeerd dat Cervantes voor een periodevan 14 maanden een huis huurt in het ‘collación’ (dat buurt betekent) de Santiago in Sevilla.

Er was al bekend dat hij in 1598 ook in de wijk San Isidro heeft gewoond en een buurman was van Juan de la Hoz, een gemeenteraadslid uit Sevilla. Voor dit huis betaalde Cervantes 6,5 dukaten per maand.  Met het nieuwe document kan beter worden geïnterpreteerd hoe het dagelijks leven van Cervantes eruit zag en waar hij zoal woonde.

Don Quichot de la Mancha

Miguel de Cervantes Saavedra leefde van 1547 tot 1616. Hij schreef diverse toneelwerken, maar is vooral bekend van zijn meesterwerk Don Quichot de la Mancha. Hij leidde een turbulent leven: zo vocht hij in dienst van het Spaanse leger mee tegen de Ottomanen in de slag bij Lepanto in 1571, waar hij zijn linkerhand verloor en verbleef hij vijf jaar als slaaf in gevangenschap in Algiers.

Tijdens zijn periode in de gevangenis in Sevilla, begon hij met het éérste deel van Don Quichot de la Mancha.

Dit vind je misschien ook leuk