Horror in Berlijnse woonwijk dankzij Spaanse street artist

door admin

Het gaat om een 42 meter hoge afbeelding die de gehele zijkant van het gebouw bedekt. Er is een donker meisje te zien in bebloed nachthemd. Ze staat op een vloer die bedekt is met bloed en staart al leunend tegen een muur naar een besneeuwd bos. Hier is een naakte persoon te zien, leunend tegen een boom waar pijlen op afgevuurd worden. Deze figuur kijkt weer omhoog naar een grote rode bol die tussen de wolken is afgebeeld.

Liefde voor Goya

De internationaal gerenommeerde kunstenaar Borondo werd geboren in Valladolid en toog op zijn veertiende al naar Madrid waar hij later de kunstacademie voltooide. Zijn vader was restaurateur en Borondo zou van huis uit zijn voorliefde voor de eveneens Spaanse schilder Goya hebben meegekregen. De invloed van Goya is terug te zien in zijn werk, waar af en toe het duister overheerst. 

‘Afschuwelijk’

Zo ook in de afbeelding op het flatgebouw dat in de wijk Tegel in het noorden van Berlijn staat. Omwonenden vinden het ‘beangstigend’, ‘afschuwelijk’ en benadrukken daarbij vooral de aan de boom gespieste manspersoon. Tegenstanders onder de bewoners die verenigd zijn in ‘I love Tegel zijn een petitie gestart met het verwijderen van de schildering als doel. De afbeelding zou ‘deprimerend’ en ‘schokkend’ zijn en afschuw wekken. Temeer daar er een lagere school vlakbij staat.

Vluchtelingen

Het controversiële beeld ligt onder meer gevoelig omdat van het ernaast gelegen gebouw verscheidene personen zijn gesprongen om zelfmoord te plegen. In de buurt is ook een asielzoekerscentrum gepland. Het idee is dat mensen die net zelf zijn gevlucht voor oorlog en ellende niet zitten te wachten op dit soort confrontaties. Het is ‘ongepast’, zegt weer een andere bewoner die wordt aangehaald in een artikel in de Süddeutsche Zeitung

Hoe dan ook, Borondo’s kunstwerk vormt een onderdeel van het ‘artpark Tegel’ dat bestaat uit vijf muurschilderingen gemaakt door een netwerk van straatartiesten die zich verenigd hebben in Urban Nation.

Dit vind je misschien ook leuk