Spanje stuurt ‘Julieta’ in voor Oscar beste niet-Engelstalige film

door admin

Op 26 februari 2017 worden in Los Angeles de Academy Awards voor de 89ste keer uitgereikt. ‘Julieta’ moest om inzending naar Hollywood strijden met de film ‘La novia’ van Paula Ortiz en ‘El olivo’ van Icíar Bollaín. Voor Almodóvar betekent de keuze voor ‘Julieta’ dat hij voor de derde keer in drie decennia een Oscar in de wacht kan slepen.

Filmprijzen

Almodóvar won al twee keer eerder een Oscar: in 1999 voor zijn film ‘Todo sobre mi madre’ in de categorie Beste Buitenlandse Film en in 2002 voor ‘Hable con ella’ in de categorie Beste Oorspronkelijke Scenario. Het is voor de zesde keer dat een film van Almodóvar Spanje vertegenwoordigt in de categorie beste niet-Engelstalige film. Ook bij de Premios Goya (voor Spaanse en Latijns-Amerikaanse filmproducties) viel Almodóvar meer dan eens in de prijzen. Hij won onder andere in 2006 met ‘Volver’ en in 1999 met ‘Todo sobre mi madre’ een Goya in de categorie beste film en in de categorie beste regisseur.  

Julieta

Na de wat tegenvallende film ‘Los amantes pasajeros’ uit 2013, draait het in Julieta weer als vanouds om de vrouw en de diepere emoties. Actrices Adriana Ugarte (‘El tiempo entre costuras’) en Emma Suárez (‘Hospital Central’, ‘Cuéntame cómo pasó’) spelen de rol van respectievelijk de jonge en oudere Julieta. Julieta verliest haar man en een aantal jaren later besluit haar dochter voorgoed afstand van haar te nemen. Onbegrip en schuldgevoel spelen een belangrijke rol in de film waarvan het scenario gebaseerd is op drie korte verhalen uit het boek Runaway van Alice Munro.

Dit vind je misschien ook leuk